0

М акс Верстапен се върна на победния път във Формула 1 с една сравнително лесна победа в надпреварата за Гран При на Япония. С нея нидерландецът донесе титлата при конструкторите за сезон 2023 на отбора на Ред Бул. Това е втори пореден и общо осми триумф в историята на „биковете“.

Нидерландският пилот на Ред Бул тръгна от първа позиция, направи изключително чисто каране и напълно заслужено се поздрави с успеха в Гран при на Япония, което е 16-и кръг на сезона. За 25-годишния Верстапен това е победа номер 48 в кариерата, а с нея той донесе и титлата при конструкторите на тима си. Почти сигурно нидерландецът ще вземе титлата и при пилотите още в следващия старт на 8 октомври, когато е състезанието за Голямата награда на Катар. 

С представянето си на "Сузука" Ферстапен се реваншира за петата си позиция в Сингапур преди седмица, когато за пръв път от началото на сезона не зае първо или второ място в класирането. Единственият критичен момент за нидерландеца бе още на старта, когато той трябваше да защити полпозишъна си първо от атаката на австралиеца Оскар Пиастри, а след това и от тази на британеца Ландо Норис. След като преодоля този момент Ферстапен получи чиста писта пред себе си и до края нямаше никакви проблеми.

Това е успех номер 13 за Верстапен през сезона. "Невероятен уикенд. Колата работи невероятно с всеки тип гуми. Горд съм с всички, които работят на пистата и във фабриката. Като цяло превъртях твърде много задните гуми, но след това всичко беше наред", заяви щастливият Верстапен. Шефът Кристиан Хорнер добави за световната титла: "Това е невероятна година. Благодаря на всички, които работят за нас. Това е невероятен резултат. Макс е друго ниво", заяви още той. 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX