0

Н ов инцидент във финалната зона на испанската обиколка LaVuelta. Един от хората на отбора на тримата лидери Jumbo Vismo трябваше да бъде задържан от полицията, след като налетя на агентите под погледите на журналистите и състезателите.

Членът на екипа на нидерландския екип, в който са Къс, Вингегор и Роглич, изглежда е пренебрегнал инструкциите да не стои в зоната, като е ритал и удрял, преди да бъде тръшнат на асфалта..

Полицаите са го отстранили от прохода и са настояли, че правилата са за всички и трябва да се спазват. 

Иначе победител в днешния 18-ти етап стана белгиецът Ремко Евенепул, негова 50-та победа  като професионалист.

23-годишният шампион във "Вуелтата" за 2022 година атакува още от самото началото на днешния 179-километров етап от Пола де Аянде до Ла Крус де Линарес и със самостоятелна езда стигна до крайния успех с време от 4 часа, 47 минути и 37 секунди. За него това бе трета етапна победа в тазгодишната Обиколка на Испания.

Групата на фаворитите не показа никакво желание да се напъва прекомерно за предните места в днешния втори пореден тежък планински етап и позволи на Евенепул да натрупа аванс от над 10 минути.

Втори на 4:44 минути завърши италианецът Дамиано Карузо от Бахрейн Викториъс, а на трето място на 5:10 минути остана датчанинът Андреас Крон от Лото Дестини.

Съотборниците в тима на Йъмбо-Висма Сеп Къс, Йонас Вингегор и Примож Роглич, които заемат първите три места в генералното класиране, караха заедно през целия етап и не се атакуваха в нито една ситуация, за разлика от вчера, което бе изцяло по вкуса на Къс.

Американецът е само на три състезателни дни от това да спечели първа голяма обиколка в кариерата си, а във финалните метри на днешния етап той дори успя да увеличи с девет секунди преднината си спрямо шампиона от Обиколката на Франция Вингегор, който вчера му стопи много от аванса и се доближи само на 8 секунди от него.

В последните 500 метра Вингегор не се включи в групата, която спринтира към финала, и остана зад нея. Къс и словенецът Роглич финишираха заедно на 9:29 минути зад Евенепул.

В генералното класиране Къс има аванс от 17 секунди пред Вингегор и 1:08 минути пред Роглич. Четвърти на четири минути изоставане е испанецът Хуан Аюсо от Обединените арабски емирства.

При катерачите Евенепул е начело със 129 точки, със 78 повече от втория Вингегор. При спринтьорите води австралиецът Кейдън Гроувс (Алпецин-Декьонинк) с 228 точки, но Евенепул се доближава с неговите 192. 

В петък в Обиколката на Испания предстои равнинен етап - 177,5 километра от Ла Банеса до Искар. В събота е единствената останала възможност за разместване в главното класиране – етап №20 е хълмист с три изкачвания от трета категория.