0

Е динственият българин в легендарното състезание „24-те часа на Льо Ман“ Мартин Чой ще кара пред 200 000 души публика.

Вече са продадени над 140 000 билета за надпреварата, която ще се проведе на 16 срещу 17 април, а отделно ще има свободни зони за зрители. „Чувствам се отлично! Направих си пълни функционални изследвания и всичко е наред”, обяви шесткратният ни участник в състезанието. „Тестовете започвам на 11 април, а амбициите си остават старите – да завършим и да се качим на подиума във Франция.

Миналата година 20 минути преди края на състезанието бяхме четвърти, но моят съотборник падна много лошо. Той имаше пълната информация, водехме с 2 обиколки пред петия отбор, така че нямаше никаква необходимост да се поемат рискове. Но за няколко секунди той похаби целия ни труд. Разбрах, че ще имаме нов съотборник – полски състезател, надявам се тази година да се представим много по-добре“, заяви Чой, който на практика не е спирал да тренира след миналия сезон. В последния старт от Световния ендурънс шампионат в Чехия той за първи път се качи на подиума. Чой разказа, че е имал 20-дневен лагер в Испания през февруари и с нетърпение очаква да направи първите тестове на новия си мотор на реновираната писта в Серес, където ще се проведат първите два кръга от BMU Европейския шампионат от 8 до 10 април. 

„Новият ми мотор отново е БМВ, той е 6-7 кг по-лек, има по-голяма мощност с 10 конски сили, двигателят и шасито са напълно обновени. Така че в Серес започвам сезона с нов мотор на нов асфалт“, каза Чой. 

Веднага след това той заминава за Франция, където отново ще представя отбора на домакините ENERGY ENDURANCE 91. В шампионата по издръжливост той също ще има нов мотор Кавазаки и нови гуми. Чой не е успял да се види с новия министър на спорта Радостин Василев и да получи подкрепа за участието си на Льо Ман. “Досега помощта от ММС не ми стигаше и за едно състезание,но за първи път от 15 години изобщо не получих такава“, сподели 38-годишният Чой.

Той с нетърпение чака и готвеното трето 24-часово състезание от календара на FIM – на прочутата писта Спа през юни. Календарът на нашия ас е изключително натоварен, защото се стреми да спечели титлите и в републиканския, и в европейския BMU шампионат, за които ще има 6 състезания в Серес, 4 в Белград и 4 в Плевен.