0

Т урската плувкиня Зейнеп Гюнеш, предизвика лавина от възмущение с това, което направи. В нейния профил в „Инстаграм“ се вижда как тя тъпче руското знаме. Спортистката, която е родена в Украйна под името Виктория Солнцева, участва под турски флаг на последните Олимпийски игри в Токио. Тя трябваше да избяга от Крим през 2014 г., което съвпада с руската окупация, и именно тогава замина за Турция, страната, която й даде сегашната й националност. 
Руският спортен министър Дмитрий Швишев логично осъди жеста и призова Международната федерация по плуване да започне разследване на случая и поиска Гюнеш да бъде наказана.
„Това е наистина отвратително. Бих искал да вярвам, че Международната федерация по плуване, както и други съответни организации, ще накажат плувкинята за това поведение. Нашите спортисти бяха наказани за отношението си и тук имаме истинско излияние на национализъм към една държава. Подобни провокации трябва да се наказват независимо към коя държава са отправени“, заяви Швишев.

23-годишната Зейнеп Гюнеш беше на 15 години, когато трябваше да напусне Крим със семейството си и отивайки в Турция през 2014 г. Тогава тя беше в тренировъчния лагер в Ялта, когато руската армия започна окупацията. „Бяхме в Ялта, когато дойдоха руснаците и бяхме много уплашени. Веднага се върнахме в Полтава, където живеем и започнахме нов живот. Дойдохме в Истанбул през Киев, всичко се случи за три дни. И тогава открихме, че басейнът в който плувах в Киев беше радиоактивен“, разкри преди време Виктория Солнцева, както преди се е казвала тя.