0

И спанецът Карлос Родригес Кано донесе втора поредна етапна победа на отбора на Инеос в Обиколката на Франция.

22-годишният Родригес се възползва по най-добрия начин от битката, в която се бяха вкопчили двамата основни претенденти за победа в генералното класиране - датчанина Йонас Вингегор (Йъмбо-Висма) и словенеца Тадей Погачар (Обединени арабски емирства), и пресече пръв финала в 14-ия етап - 150,4 километра от Анемас до Морзин льо Порт дю Солел.

Етапът, който бе с максималните пет звезди за трудност и денивелация от над 4000 метра, започна със серия от падания. На 10-ия километър след началото се случи масово падане, при което пострадаха десетки колоездачи, а няколко дори отпаднаха, като трябва да бъдат извозени с линейки. Това доведе и до неутрализация на състезанието за около 20 минути. След подновяването му последваха още няколко падания до 30-ия километър, довели до още отпадания.

Испанецът Карлос Родригес Кано  даде време от време от 3 часа, 58 минути и 45 секунди.

На пет секунди след него финала пресякоха Погачар и Вингегор, като словенецът взе шест бонус секунди срещу четири за датчанина, който остана трети.

Така на върха в генералното класиране разместване не настъпи, но носителят на "жълтото трико" Вингегор добави още една секунда преднина и вече има аванс от десет пред Погачар. 

110-ото издание на Обиколката на Франция продължава в неделя с още един етап в Алпите. Той е с дължина от 179 километра от Льо Гец до Сен Жерве Мон-Блан, като предлага пет категоризирани изкачвания и още поне седем некатегоризирани.