0

К олкото и да е бляскава една кариера, тя рано или късно стига до своя край. Носителят на безброй отличия, между които четири олимпийски титли и шест златни отличия от световни първенства, сър Мо Фара реши да окачи окончателно шпайковете на пирона. Феновете се сбогуваха и с популярния “Мобот“ танц, изпълнение, с което шампионът празнуваше своите победи. Той остава в историята с безбройните поправки на британски, европейски и световни рекорди както на открито, така и в зала. Все още държи върховите постижения на две мили (8.03.34 мин.) и за най-дълго разстояние, пробягано за един час (21 330 метра).

Хлапе от Могадишу

За разлика от своите колеги, които се отдават на разточителен живот и луксозни удоволствия, Мо предпочита да си почива тихо с голямото си семейство. Атлетът е женен и има четири деца.

Шампионът със съпругата си Таня и децата им

 Шампионът със съпругата си Таня и децата им
Getty Images

Казва, че целият му живот е белязан от крайната мизерия в столицата на Сомалия - Могадишу, където е роден. Губи баща си на 4 г., който загива по време на бунтовете в Сомалия. Мо е част от мощна емигрантска вълна сомалийци, които бягат от гражданската война и пристигат във Великобритания.

Той се озовава в Лондон едва на 8 г. Хлапето знае само няколко думи на английски. Всъщност той дори губи собственото си име. Роден е с името Юсеин Абди Ханин. Трафикантите на хора, които го прекарват от Джибути, където живеел при чичо си с брат му Хасан, до Лондон го прекръстват на Мохамед, защото имали фалшиви документи само за дете с това име. Трябвало да пътува с непозната жена и да се преструва, че е неин син. По-късно той решава да запази новото си име. Старото – Юсеин, дава на сина си.

Записват Мо на училище в Западен Лондон. Първоначално не го допускат до учебния процес, защото няма никакви базови знания. На 12 години той започва да учи със седемгодишните. Адаптацията му е изключително трудна, с едно изключение – учителят му по физическо е впечатлен от качествата на момчето. То проявява невероятен талант в бяганията на средни и дълги разстояния. В интерес на истината Мо изобщо не е искал да бъде лекоатлет. Обичал колите и искал да бъде автомонтьор. Мечтаел да играе дясно крило в любимия си Арсенал. Но талантът му го тласка към пистата и той започва да се състезава.

Титли

Мо печели с лекота европейската титла на 5000 м на първенството за юноши през 2001 г. Има уникален стил. Експерти го изследват внимателно и установяват, че леките подскоци по време на бягането му позволяват да пести енергия. По тази причина има повече сила в сравнение с конкуренцията за убийствения финален спринт, с който е известен. Пет години по-късно печели сребро на Европейското първенство по лека атлетика. През същата година завоюва европейска титла по бягане в пресечена местност.

През 2010 г. Мо става господарят на Европа със спечелени златни медали както на 5000, така и на 10 000 метра. Само една седмица по-късно той става първият британец, който слиза под 13 минути на 5000 метра и поставя рекорд на Великобритания от 12,57,94. През същата година той печели световна титла на 5000 метра и сребро на 10 000 метра. Поставя нов европейски рекорд от 26,46,57 на 10 000 метра и рекорд на Великобритания от 12,53,11 на 5000 метра.

Златни години

Най-успешната година за Мо е 2012-а. На Олимпийските игри в Лондон смазва конкурентите си на 10 000 метра и печели титлата. Това е първият златен олимпийски медал в историята за Великобритания на тази дистанция. Но това злато не му е достатъчно. Само седмица по-късно Мо бяга и на 5000 метра. Печели злато с 13,41,66. Но дори това не е най-голямото му постижение. През същата година той и съпругата му Таня стават родители на близначки. Щастливият Фара заявява пред медиите, че явно е предчувствал двойната радост и затова е спечелил два златни олимпийски медала – по един за всяко момиче.

Мо е недостижим и на Световното първенство в Москва. Грабва златен дубъл с първи места на 5000 и 10 000 метра. През 2014 г. Мо отново вдига две европейски титли на шампионата в Цюрих и с това става най-успешният атлет в историята на Стария континент с общо пет трофея в индивидуална дисциплина. Той повтаря своята наказателна акция на Световното първенство в Пекин, където пак е недостижим на двете дистанции.

Мо Фара спечели абсолютно всичко в кариерата си.

 Мо Фара спечели абсолютно всичко в кариерата си.
Getty Images

През 2016 г. Мо влиза в историята. На Олимпийските игри в Рио отново печели на двете дистанции. Той е едва вторият атлет с подобно постижение. По традиция посвещава медалите на най-новите попълнения в своето семейство – дъщерята Риана и сина Юсеин. Всъщност състезанието на 10 000 м не минава съвсем гладко. Още в началото той се спъва и пада. Всички го изпреварват, но шампионът се изправя и започва невиждана битка, при която започва от последно място и стига до титлата. В края на годината Мо получава рицарска звание и титлата „Сър” от кралица Елизабет Втора.

Ново начало

Последното му състезание е през 2017 г. на Световното първенство в Лондон. Триумфира със злато и сребро. През август същата година печели последната си титла на 5000 м. от Диамантената лига. В края на кариерата му руската хакерска група Fancy Bear разбива архива на международната лекоатлетическа асоциация (ИААФ )и публикува документ, че в резултат на кръвни изследвания „има съмнения” за употреба на допинг от Мо заради високи нива на тестостерон, но доказателства за това никога не е имало.

Мо слага край на участията си в състезания на пистата и започва да бяга само на шосе. Започва с трето място и национален рекорд на Лондонския маратон през 2018 г. През същата година поставя европейски рекорд на тази дистанция на Чикагския маратон. Мо официално приключи активната си кариера на атлет, но остави отворена вратичката за участие в демонстрационни турнири и маратони. Той има фондация и дарява огромни суми за подпомагане на деца атлети в родната Сомалия.

mofarah.com, runningmagazine.ca