0

Н ай-добрият български тенисист Григор Димитров загуби финала на турнира на твърда настилка от сериите "Мастърс 1000" в Маями (САЩ) с награден фонд 8,9 милиона долара. Поставеният под номер 11 Димитров отстъпи пред италианеца Яник Синер с 3:6, 1:6 за 73 минути.

Шакира грейна сред публиката в Маями за финала на Гришо срещу Синер
Григор Димитров Шакира Яник Синер Григор Димитров Шакира Яник Синер Григор Димитров Шакира Яник Синер
4

Синер спечели трофея и 1,1 милиона долара от наградния фонд (585 000 за Димитров), за Гришо остана удовлетворението, че със силните си изяви от няколко месеца насам се завърна отново сред челните 10 в световния тенис.

Българинът не успя да спечели втора титла на турнир от сериите "Мастърс 1000" след триумфа си в Синсинати през 2017 година. Но с достигането си до финала 32-годишният Димитров, който в момента е 12-и в световната ранглиста, ще влезе в топ 10 от понеделник за първи път от 2018-а насам.

Това беше трети финал за 32-годишния българин от сериите "Мастърс 1000". През 2017-а той триумфира с титлата в Синсинати, а в края на миналия сезон загуби в Париж от Новак Джокович.

За Димитров Маями бе трети финал от началото на 2024-а. През януари той триумфира с титлата на турнира на твърда настилка от сериите АТР 250 в Бризбейн (Австралия), а през февруари игра финал на ATP 250 турнира на твърда настилка в зала в Марсилия.

В Маями Синер направи два пробива в първия сет, които спечели за 42 минути. Той взе подаването на хасковлията в петия и в деветия гейм. Във втората част номер 4 в схемата беше още по-убедителен. Той стигна до нови два брейка, спечели пет поредни гейма от 1:1 до 6:1 и затвори мача.

22-годишният италианец, който ще се изкачи до рекордното второ място в световната ранглиста, завоюва втори трофей от "Мастърс 1000"в кариерата си, след като триумфира в Торонто миналия сезон, и общо 13-и. За него това е първа титла от Маями след пораженията на финала през 2021 и 2023 година.

С днешната си победа Синер, шампион от Откритото първенство на Австралия, води с 3:1 успеха в преките мачове срещу Димитров. Двукратният шампион от София е с почти перфектен баланс от 22 победи и само 1 загуба през тази година, като отстъпи само на полуфиналите в Индиън Уелс пред Карлос Алкарас.

Това беше първи финал за Григор Димитров на турнира в Маями. Първата ракета на България стигна до големия двубой след впечатляващи победи над трима играчи от топ 10 - Карлос Алкарас (номер 2), Александър Зверев (5) и Хуберт Хуркач (9).

След силното си представяне на турнира Димитров се завръща в топ 10 на световната ранглиста за първи път от 2018 година насам и от утре ще бъде номер 9 в света. От началото на годината българинът има 20 победи и само 5 загуби. 

Григор трудно скри разочарованието си от загубата в два сета от Синер

 Григор трудно скри разочарованието си от загубата в два сета от Синер
gettyimages

Гришо видимо бе разстроен от тежката загуба, когато взе микрофона пред зрителите след мача, но се овладя, особено след като публиката започна шумно да му ръкопляска, за да го подкрепи: "Поздравления за Яник и неговия екип, ти имаше изключителен старт на сезона, играеш невероятно, приятно е да те гледам, но, определено, не и да играя срещу теб!

Опитах се да дам всичко от себе си, това винаги е бил труден турнир за мен, може би най-трудният. Благодаря на спонсорите, на директора на турнира.

Въпреки че не спечелих, наистина почувствах обичта на публиката и съм много доволен от представянето си. Благодаря и на своя ъгъл (екип), благодарение на вас се чувствам като победител."

Яник Синер също поздрави топло Григор: "Здравейте, всички! Честит Великден! Първо Григор - толкова е хубаво да те видя да играеш на това ниво отново. Ти работиш наистина здраво, ние тренираме понякога заедно в Монако

Удоволствие е не само да играя с теб, но да говоря с теб, и да опитвам да се уча от теб. Много ти благодаря. Имаш невероятен екип зад теб, който хвърли много труд за подобен резултат. Поздравления за вас, момчета!"