0

Добромир Карамаринов бе преизбран за президент на Европейската атлетика (ЕА). Той остава начело на ЕА до 2027 г. Изборите се проведоха тази сутрин в Белград, където от вчера започна 28-ия конгрес на ЕА. За Карамаринов това ще е втори пореден мандат начело на европейската атлетика. Той е единственият представител на Източна Европа застава начело на ЕА. Добромир Карамаринов продължава да е и българинът, който в заема най-висока позиция в международна федерация по олимпийски спорт.

Гост на конгреса в Белград е и президентът на Световната атлетика Сър Себастиан Коу.

През 2015 г. Добромир Карамаринов беше избран за първи вицепрезидент на Европейската атлетика с огромно мнозинство, след като преди това в продължение на два мандата беше член на Съвета на Европейската атлетика. Той е президент на Българската федерация по лека атлетика от 2003 г, а от 2010 до 2022 бе начело и на Балканската асоциация на атлетическите федерации.

За това време Добромир Карамаринов превърна организацията в успешна спортна структура, която надхвърли границите на Балканския полуостров и в нея членуват над 20 страни, включително и такива извън Балканите.
През 2019 г. конгресът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) в Доха (Катар) избра президента на българската федерация за член на Съвета.

„Благодарен съм на Европейската атлетика за доверието, което ми гласува и на този конгрес. През последните години заедно преминахме през сериозни изпитания, свързани с пандемията. Справихме се успешно и не позволихме Европейската атлетика да пострада. Намерихме нови партньори и укрепихме нашия спорт. През новия мандат съм сигурен, че Европейската атлетика ще продължи да се развива успешно и ще бележи нови върхове“, коментира след избора Карамаринов.

Добромир Карамаринов е шестият президент на ЕА в историята на организацията - след Адриан Паулен (1969-1976), Артур Голд (1976-1987), Карл-Олаф Хомен (1987-1999), Хансйорг Вирц (1999-2015) и Свен Арне Хансен (2015-2020).

От март 2020 г. президентът на българската федерация бе изпълняващ длъжността президент на ЕА. Тогава норвежецът Свен Арне Хансен получи удар на 74 години и почина през юни. Добромир Карамаринов довърши неговия мандат, който изтича през април 2023 г. През последния си мандат Карамаринов успя успешно да изведе Европейската атлетика през пандемията от коронавирус и да осигури солидни спонсори, както и провеждане на всички състезания от календара през последната година.

Добромир Карамаринов е роден в Сливен на 26 март 1958 г., но израства в Габрово, където завършва Математическата гимназия. Той е бивш национален състезател на 400 м с препятствия в периода 1975 - 1980 г.  Завършил е треньорски профил във ВИФ "Георги Димитров", специалност "Лека атлетика", а втората му специалност е "Бокс". Започва работа като треньор в Габрово, а по-късно става ръководител на спортното дружество "Янтра". От 1994 г. работи в БФЛА, а девет години по-късно застава начело на родната федерация.