0

Г ригор Димитров ще срещне квалификанта Шо Шимабукуро (Япония) в първия кръг на започващото в понеделник Открито първенство на Великобритания по тенис.

32-годишният Димитров, полуфиналист в турнира през 2014 година, е поставен под номер 21 в основната схема. 

Хасковлията, който е 24-и в световната ранглиста в момента, ще участва за 12-и път на "Уимбълдън". 

25-годишният японец ще направи дебют в основната схема на тревата в Лондон. Той е 162-и в класацията на АТП и няма съществени успехи в професионалната си кариера.

Двамата не са се срещали досега.

Жребият при жените по-рано днес определи първата ракета на България Виктория Томова да започне срещу 27-ата в схемата Бернарда Пера (САЩ).

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова ще играе срещу поставената под номер 27 Бернарда Пера (САЩ) в първия кръг на започващото в понеделник Открито първенство на Великобритания на трева в Лондон.

28-годишната левичарка Пера в момента заема рекордното в кариерата си 27-о място в световната ранглиста. Тя има две спечелени титли в турнири на Женската тенис асоциация (УТА).

Томова, който също е на 28 години, е 99-а в света.

Двете имат по една разменена победа в срещите си досега. Българката печели с 6:2, 6:3 в Бол през 2014 година, а Пера стига до успеха с 3:6, 6:2, 6:1 в квалификациите в Санкт Петербург през миналия сезон. 

Водачът в световната ранглиста по тенис Карлос Алкарас (Испания) ще играе срещу 36-годишния французин Жереми Шарди в първия кръг на Откритото първенство на Великобритания, което ще се състои от 3 до 16 юли в Лондон.

Френският ветеран, бивш номер 25 в света, е достигал до четвъртия кръг на "Уимбълдън" през 2014 година. В момента той заема 534-ата позиция в класацията на АТП.

Алкарас, чието най-добро класиране на надпреварата от Големия шлем в Лондон също е четвърти кръг през миналия сезон, показа, че прогресира на трева с титлата в Куинс Клъб през миналата седмица. Испанецът може да срещне най-добрия български играч Григор Димитров на четвъртфиналите. 

Димитров, при победа над японския квалификант Шо Шимабукуро, очаква във втория кръг победителя от двубоя между Иля Ивашка (Беларус) и Федерико Кория (Аржентина).

След това задача пред българина, полуфиналист в турнира през 2014 година, се усложнява. В третия кръг той може да играе срещу номер 10 Франсис Тиафо (САЩ), а в четвъртия - срещу шестия поставен Холгер Руне (Дания). А ако се справи с тях, по всяка вероятност на четвъртфиналите ще го очаква Алкарас.  

В горната половина на схемата, срещите от която започват във вторник, са още номер 3 Даниил Медведев (Русия), номер 5 Стефанос Циципас (Гърция), както и местният любимец и двукратен шампион Анди Мъри.

Циципас стартира срещу шампионка от Откритото първенство на САЩ през 2020 година Доминик Тийм (Австрия), който обаче е далеч от най-добрите си дни заради постоянни проблеми с контузии. Гъркът може още във втория кръг да играе срещу победителя в надпреварата през 2013 и 2016 година Мъри, който започва срещу сънародника си с "уайлд кард" Райън Пенистън.

Медведев ще срещне в първия кръг 20-годишния британец Артър Фери, който получи "уайлд кард" и ще дебютира в основната схема.

Надпреварата стартира в понеделник с мачовете от долната част на схемата, в която фаворит е защитаващият титлата си и поставен под номер 2 Новак Джокович (Сърбия), който започва срещу аржентинеца Педро Качин.

Джокович се стреми да изравни рекорда на Роджър Федерер (Швейцария) от осем трофея на "Уимбълдън", както и към безпрецедентен 24-и триумф в турнирите от Големия шлем.     

Сърбинът може да играе срещу миналогодишния си опонент във финала Ник Кирьос (Австралия) на четвъртфиналите. Номер 30 Кирьос ще играе в първия кръг срещу участващия с "уайлд кард" белгиец Давид Гофен. 

Пътят на Джокович към нов мач за титлата в Лондон изглежда открит, като в неговата част на схемата има малко специалисти на трева, сред които номер 17 и полуфиналист през 2021 година Хуберт Хуркач (Полша) и Джон Иснър (САЩ), друг бивш полуфиналист, но през 2018 година, които са известни с мощните си сервиси.

Бившите четвъртфиналисти в турнира Яник Синер (Италия), Феликс-Оже Алиасим (Канада) и Тейлър Фриц (САЩ) също са сред потенциалните съперници на сърбина в крайната фаза на надпреварата.