0

Г ригор Димитров ще има за съперник състезател от квалификациите в първия кръг на Откритото първенство на Франция, което започва на 28 май в Париж.

32-годишният Димитров, който е поставен под номер 28, беше изтеглен последната четвърт на схемата, в която водач е вторият в световната ранглиста Даниил Медведев (Русия).

При успех на старта българинът ще срещне във втория кръг победителя от двубоя между финландеца Емил Руусувуори и представителя на домакините Грегоар Барер. 

В третия кръг евентуално Димитров може да играе срещу номер 8 Яник Синер (Италия).

Най-доброто класиране на Димитров на "Ролан Гарос" е четвърти кръг през 2020 година, като това е и единственият от четирите турнира от Големия шлем, в който той не е достигал до полуфинал.

Третата ракета на България Адриан Андреев също има шансове да влезе в основната схема. 

Той ще играе утре във финалния кръг от квалификациите срещу аржентинеца Дженаро Алберто Оливиери. 

Водачът в световната ранглиста по тенис Карлос Алкарас (Испания) ще играе срещу състезател от квалификациите в първия кръг на Откритото първенство на Франция, което започва на 28 май на клея в Париж.

20-годишният Алкарас, четвъртфиналист на "Ролан Гарос" през миналия сезон, е считан за един от основните претенденти за трофея през настоящата кампания при отсъствието заради контузия на защитаващия титлата си и 14-кратен победител в турнира Рафаел Надал (Испания). В най-горната четвърт попадна и вицешампионът през 2021 година Стефанос Циципас (Гърция). Той започва срещу чеха Иржи Весели, а на четвъртфиналите може да играе срещу Алкарас.   

В горната половина на схемата беше изтеглен и друг от основните претенденти Новак Джокович. Поставеният под номер 3 сърбин, шампион в Париж през 2016 и 2021 година, стартира срещу 114-ия в света Александър Ковачевич (САЩ). Втората четвърт, в която е Джокович, обаче, изглежда доста добра за него, като най-сериозните съперници на белградчанина се очертава да бъдат руснаците Андрей Рубльов и Карен Хачанов.  

Вторият в световната ранглиста Даниил Медведев (Русия) е водач в долната половина на схемата. Той ще играе в първия кръг срещу квалификант или "щастлив губещ" оп пресявките. В последната четвърт е и финалистът в надпреварата от 2018 и 2019 година Доминик Тийм (Австрия), който обаче в последните години е далеч от най-добрата си форма след серия от контузии, а в предишните две издание на "Ролан Гарос" отпадна още на старта.

Финалистът от миналия сезон Каспер Рууд (Норвегия) е поставен под номер 4 и е водач в третата четвърт. Той започва срещу квалификант. 

При жените двукратната шампионка на Откритото първенство на Франция по тенис при жените Ига Швьонтек ще започне защитата на трофея си с мач срещу испанката Кристина Букса, отреди жребият.

Полякинята, която е поставена под номер 1 в схемата, има един мач срещу Букса. Той бе тази година на Откритото първенство на Австралия и в него Швьонтек спечели с 6:0, 6:1.

При победа във втория кръг световната номер едно ще срещне или американката Клеър Лиу, или квалификантка. Тук обаче свършват лесните на хартия мачове за полякинята. В третия кръг тя може да се изправи срещу чехкинята Мари Боузкова, а в четвъртия кръг се очертава потенциален сблъсък с шампионката за 2021 година Барбора Крейчикова (Чехия).

В четвъртфиналите може да има повторение от миналогодишния финал, в който съперничка на Швьонтек бе американката Коко Гоф. а в полуфиналите е възможен дуел с шампионката от "Уимбълдън" Елена Рибакина от Казахстан.

Рибакина, номер 4 в схемата, е лидер на втората четвъртина, в която е и българката Виктория Томова. На старта на турнира Рибакина ще играе с квалификантка, а във втория кръг ще може да срещне победителката от двубоя между Данка Ковинич от Черна гора и Линда Носкова от Чехия.

Мач с Томова е теоретично възможен в четвъртия кръг, а на четвъртфиналите Рибакина би могла да се изправи срещу двукратната шампионка от "Уимбълдън" Петра Квитова или миналогодишната финалистка от турнира в Лондон Онс Жабюр (Тунис).

Доста по-лека откъм фаворити се очертава долната половина на схемата, която се оглавява от шампионката от Откритото първенство на Австралия Арина Сабаленка.

Белорускинята, която е номер 2 в схемата, ще играе с украинката Марта Костюк в първия кръг. Първото сериозно препятствие за Сабаленка би трябвало да дойде чак в четвъртия кръг, в който може да срещне бившата водачка в световната ранглиста Каролина Плишкова. Чехкинята обаче има много труден старт, като още в първия кръг ще трябва да играе с финалистката в турнира за 2018 година Слоун Стивънс от САЩ.

Шампионката за 2017 година пък Йелена Остапенко от Латвия ще играе в първия кръг с Тереза Мартинцова от Чехия. Двете също са в най-долната четвъртина на схемата, в която е Сабаленка.

Сред другите по-интересни мачове в първия кръг се отличава този между американките Джесика Пегула, която е номер 3 в схемата, и Даниел Колинс. В същата четвъртина номер 8 в схемата Мария Сакари от Гърция ще играе с чехкинята Каролина Мухова.

В най-горната четвъртина на схемата в първия кръг ще се срещнат две шампионки от турнирите от Големия шлем - Виктория Азаренка от Беларус и Бианка Андрееску от Канада. 

Откритото първенство на Франция, познато повече с името си "Ролан Гарос", започва в неделя, 28 май и ще продължи до 11 юни. Финалът при жените е ден по-рано - на 10 юни.