0

З вездата в алпийските ски Микаела Шифрин реши да се раздели с дългогодишния си треньор Майк Дей. Тя му съобщила, че иска нещо ново, а той явно не е приел добре това. Наставникът е решил да напусне веднага и си е тръгнал по средата на световното първенство по ски в Куршавел и Мерибел (Фр), където Шифрин тепърва ще участва в слалома и гигантския слалом.

„Микаела иска да направи нещо различно оттук нататък. Иска ново предизвикателство. Тя информира Майк и Майк реши да се прибере у дома. За мен е шок, че той си тръгна веднага“, каза директорът на американската федерация по ски Патрил Римл. 
Майк Дей работеше с Шифрин в последните 7 години, а под негово ръководство тя постигна редица успехи. Той беше с нея на световното, където тя взе сребро в Супер Г и я придружаваше на всяка тренировка.

„Той си тръгна вчера. Сигурно е в самолета в момента“, допълни Римл. 

Шифрин има страхотен сезон в Световната купа. Тя има 11 победи този сезон, с които вече изпревари Линдзи Вон във вечната ранглиста при жените. Шифрин има общо 85 успеха и е само на един от вечния рекорд на Ингемар Стенмарк. 

Самата скиорка обясни изненадващото си решение: „След като работих с Майк Дей в продължение на седем сезона, реших да продължа напред с нов лидер в моя екип за следващата фаза в кариерата ми. Искам да благодаря на Майк и да призная цялата му работа и отдаденост в последните няколко години.“
Дей водеше личния екип на Шифрин в американския отбор. В екипа е и майка ѝ Айлийн, която я тренира цял живот. В щаба е още и помощник-треньорът Марк Митър, който остава част от екипа.

Главният треньор на женския отбор на САЩ Пол Кристофик заяви, че има кой да помага на Шифрин: „Имаме достатъчно хора, които да подкрепят Микаела, да ѝ помагат в тренировките и да ѝ дават информацията, от която се нуждае, за да свърши работата си. Тя има страхотна подкрепа. Ще решим заедно кой е най-добрият начин да продължи напред.“