0

В олейболът чупи рекорда по посещаемост за женски спортни събития: 92 003 зрители имаше на трибуните на стадион „Мемориал“ за мача между Небраска Корнхъскърс и Омаха Маверикс от NCAA. Надхвърля 91 648 от футболната Шампионска лига между Барселона и Волфсбург, отбелязва „Марка“.

Той бе поставен на 22 април 2022 г., когато 91 648 фенове дойдоха на мача от Шампионската лига на УЕФА между Барселона и Волфсбург на „Камп Ноу“.

Предишният рекорд по посещение на спортно събитие за жени, проведено в Съединените щати, беше 90 185 зрители на финала на Световната купа по футбол между Съединените щати и Китай на 10 юли 1999 г. в Rose Bowl в Пасадена, Калифорния.

Мачът беше обявен през февруари като част от "Деня на волейбола в Небраска", наричан още "Царевичния щат" (Corn State). Билетите бяха пуснати в продажба през април. 

За три дни бяха продадени повече от 82 000 билета, достатъчни да поберат повече от 4% от цялото население на Небраска.

Капацитетът на ст. „Мемориал“ за мачове по американски футбол е 83 406, но за този случай капацитетът беше увеличен чрез добавяне на допълнителни места на терена, като само част от него се използва за инсталиране на волейболно игрище.

„Възползвахме се от възможността да играем на „Мемориал Стейдиъм“ и да се стремим към рекорда и да го счупим. Не мисля, че някой би могъл да си представи това, когато всичко това започна. Чувствам го като голямо постижение за този спорт, наречен женски волейбол. Това е съкровище за щата, ние го показахме“, каза Джон Кук, треньор на Небраска, чийто тим който спечели мача с 3:0 (25-14, 25-14, 25-13) под възторжения рев на рекордната публика.

Преди този мач най-високата посещаемост на волейболен мач на универсисетски спорт   беше 18 755, когато Небраска игра срещу Уисконсин на финала на NCAA в Nationwide Arena в Кълъмбъс, Охайо на 18 декември 2021 г. 

Небраска разпродаде 306 последователни мача от редовния сезон. Чупещият рекорди сблъсък няма да се зачита към тази серия, тъй като се играе далеч от дома. 

Cornhuskers водят класацията за посещаемост от 2013 г. насам, а осем от деветте мача с много хора в историята на волейбола на NCAA включваха отбора на Университета на Небраска, който спечели пет национални титли, последно през 2017 г.