0

Е дин от най-добрите баскетболисти в Европа - Никола Миротич, бе замесен в религиозен скандал. Той уж трябваше да играе за Милан, след като напусна Барселона, но този трансфер още не е факт. Монако, Цървена звезда, Панатинайкос, Олимпиакос и особено Партизан, където пристигането му се приемаше за даденост, отправиха впечатляващи оферти за черногореца.

Отказът на Миротич към Партизан обаче се оказа шокиращ, а това породи големи скандали в Сърбия, като в тях беше замесен патриарх Порфирий, лидер на православната църква и водеща фигура в сръбското общество.

Това провокира реакцията на легендата на Партизан - Душко Вуйошевич, който е бил треньор на клуба в четири етапа, като последният приключи през 2015 г. И който смята, че ако Патриархът е повлиял на решението на Миротич, играч, който дава голяма тежест към религията в личния си живот, той не се е държал честно. И не е бил като глава на църква, а като лобист. „Много се говори, че патриархът е използвал вярванията на Миротич, за да не играе за Партизан. Ако беше така, а аз се съмнявам, той нямаше да действа като патриарх, а като част от лоби. И това е трудна почва”. Патриарх Порфирий е признат фен на Цървена звезда.

Самият Миротич не издържа и отговори: „Не е нужно да те съветвам нищо. Но ако някой зрял и с толкова много професионален и личен опит повярва дори отчасти на тази научна фантастика, да не говорим за критиките и лъжите, какво ще си помислят тогава тези, които имат по-малко опит и по-малко познания за ситуации като тази? Главата на православната църква в Сърбия не се меси в подобни работи. Неговата грижа, както на всеки християнин, са проблемите на църквата, спасението на всички, на хората с вяра и неговите собствени“.