0

Б ългарският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да вземе точки от втория старт за сезон 2024, след като финишира на 11-та позиция в основното състезание на пистата „Сахир“. За Никола изминалият уикенд в Бахрейн си остава най-успешният в категорията, след като вчера той финишира четвърти в спринта, в който бе спрян от проблем в двигателя в битката за победата.

И днес Българския лъв направи отличен старт, в който заложи на външната траектория за първия завой. Това му позволи да спечели общо четири позиции и да заеме седмото място в началните етапи на дългата 22 обиколки надпревара.

Впоследствие той бе изпреварен от Леонардо Форнароли (Трайдънт) и вчерашния победител Арви Линдблад (Према). Това обаче бе очакван предвид факта, че Никола нямаше свежи гуми за днешния старт, тъй като той използва по-запазените си сликове във вчерашния спринт, в който имаше реален шанс да се пребори за победата.

След като бе изпреварен от Форнароли и Линдблад българският пилот успя да остане в близост до тях за няколко обиколки. Във втората половина на дистанцията обаче Цолов изостана от двамата.

До финалните три тура Цолов държа позиция в топ 10, но състоянието на неговите гуми не му остави шанс срещу двойната атака на Оливър Гьоте (Кампос) и Алекс Дюн (МП Моторспорт) в 20-та обиколка. С тези две загубени позиции Никола изпадна от точките, финиширайки на 11-то място.

Победата днес бе за Люк Браунинг (Хайтек), който поведе още в първите метри и въпреки лек дефект в неговата изпускателна система успешно до финала, запазвайки първата позиция.  Втори завърши съотборникът на Цолов Кристиан Менсъл, а подиума допълни Тим Трамниц (МП Моторспорт).

В генералното класиране лидер след първия кръг с актив от 25 точки е Браунинг, следван от Трамниц с 21 и Менсъл с 18. Никола Цолов е десети в подреждането със седемте точки, които спечели вчера.

Сезон 2024 във Формула 3 продължава след три седмици със състезателния уикенд на пистата „Албърт парк“ в Мелбърн, Австралия