0

Н икола Калистрин, един от най-добрите ни състезатели по ски-алпинизъм в момента, изкачи 30 върха изцяло над 2000 м н. в., като измина 42 км с 4600 м изкачване в зимни условия.

Калистрин е на 27 години, живее и тренира в родния си град Банско. Част от подготовката му за спечелване на квота за Олимпиадата в Италия през 2026 г. се явяваше и предизвикателството „30 под 10”.

Младият ни състезател стартира в 7:00 ч. сутринта на 5 април т.г. от вр. Пирин и финишира на Бойков връх точно 8 часа 19 минути и 30 секунди по-късно, преминавайки цялото централно било на Северен Пирин, включително седловина Кончето.

Освен спортното постижение цел на Калистрин беше да покаже красотата на България и на ски-алпинизма, като екологичночист зимен спорт. Нетипично топлото време обаче бе на косъм да провали плановете му.

Екип от 10 души съпровождаше Никола Калистрин по трасето и се грижеше за неговата безопасност. Сдружение „Български туристически съюз“ се включи като партньор на събитието, а председателят на БТС Венцислав Венев беше част от екипажа на поддържащия хеликоптер.