0

Н овак Джокович проби уверено на  четвъртфинал на "Ролан Гарос", след като се наложи над перуанеца Хуан Пабло Варияс с 6:3, 6:2, 6:2 за час и 57 минути игра. 

Така той все още не е загубил сет в турнира до момента.

Това е 17-и четвъртфинал на Новак Джокович на "Ролан Гарос", с което той издуха Рафа Надал, който остава с 16. Общо Джокович има вече 89 победи в Париж, като е втори във вечната ранглиста на великите по брой четвъртфинали в турнирите от Големия шлем: първи е Федерер с 58, Ноле следва с 55, Надал има само 47.

Успехът бе и негов 18-и пореден на турнирите от Големия шлем.

На четвъртфиналите Джокович ще се изправи срещу руснака Карен Хачанов. 

Двамата са изиграли 9 мача помежду си, като сърбинът има 8 победи, а единственият успех на руснака е от "Мастърса" в Париж през 2018 година.

Хачанов при мъжете и сънародничката му Анастасия Павлюченкова при жените станаха първите четвъртфиналисти на Откритото първенство на Франция по тенис.

27-годишният Хачанов достигна за втори път в кариерата си до финалната осмица в Париж след победа с 1:6, 6:4, 7:6(7), 6:1 над италианеца Лоренцо Сонего.

При дамите 31-годишната Павлюченкова също трябваше да прави обрат, за да се наложи с 3:6, 7:6(3), 6:3 над номер 28 в схемата Елизе Мертенс от Белгия.

За Павлюченкова, финалистка на "Ролан Гарос" през 2021 година, това е осми четвъртфинал в турнирите от Големия шлем и трети в Париж.

Павлюченкова завърши мача с 50 печеливши удара срещу 23 за Мертенс, която пропусна да се класира за първи път в кариерата си на четвъртфинал на "Ролан Гарос".

В следващия кръг Павлюченкова ще играе с победителката от срещата между чехкинята Каролина Мухова и рускинята Елина Аванесян.