0

З вездата на световния биатлон Йоханес Тингнес Бьо спечели рекорден 20-и златен медал в кариерата си от световни първенства с победа в масовия старт на 15 километра в последния ден на шампионата в чешкия зимен център Нове Место.

Така Бьо изравни постижението на своя сънародник Оле Ейнар Бьорндален за най-много златни медали на планетарни първенства. Норвежецът измина трасето за 34:50,2 минути с една пропусната мишена в първата от четирите стрелби.

Андрей Расторгуев от Латвия изненадващо се нареди втори на 15,1 секунди с чиста стрелба и спечели първия си медал на Световно първенството, докато французинът Кентен Фийон Майе взе бронза, след като финишира на 33,0 секунди зад Бьо също с една грешка на рубежа.

Това беше третото злато за Бьо в Нове Место, а Норвегия взе и четирите индивидуални световни титли при мъжете. Бьо пропусна първото място на подиума само в спринта, спечелено от съотборника му Стурла Лагрейд.

При жените олимпийската шампионка Жюстин Бреза-Буше (Франция) триумфира в масовия старт на 12,5 км. Тя измина трасето за 34:37,2 минути и не допусна грешка в четирите стрелби. Нейният резултат означава, че Франция печели три от четирите златни медала в индивидуалните състезания при жените, след като Жулия Симон стана първа в спринта и в преследването, а "петлите" триумфираха още в женската щафета и двете смесени щафети.

Италианката Лиза Витоци, единствената, която прекъсна френската доминация при жените и взе световната титла в индивидуалната надпревара на 15 километра, се нареди втора в масовия старт, на 31,2 секунди и също с чиста стрелба, докато бронзът също отиде във Франция благодарение на Лу Жанмоно. Тя финишира на 56,7 секунди след победителката с една пропусната мишена.

И двата старта днес преминаха без българско участие.