0

Б ългарският тим в състав Олга Храмова, Йоана Илиева, Белослава Иванова и Емма Нейкова стартира отлично сезон 2023/24 като спечели първо място в клубния шампионат на сабя жени в Каляри, Италия.

В конкуренцията на 10 тима от 7 държави фехтовачките ни показаха отлична игра, демонстрираха самочувствие и заслужено стигнаха до златните медали.

В групите Храмова, Илиева, Иванова и Нейкова отстъпиха пред Клуб дел Есгрима ел Осо (Испания) с 40:45, а след това победиха Страсбург (Франция). В директните елиминации, за място на полуфиналите, българките се наложиха с 45:23 над Рипоста Букурещ (Румъния). В двубоя за място във финала сабльорките ни победиха Фиаме Джиали (Италия) с 45:40. Във финала отборът ни отново беше категоричен: 45:37 над сабльорките от Клуб дел Есгрима ел Осо (Испания), от които загуби в групите и чиито състезателки са в националния тим на страната си. 

Титлата в Каляри е отлично начало на сезон 2023/24, когато предстоят квалификации за олимпийските игри през 2024 година в Париж. До пролетта отборът ни трябва да натрупа още опит и самочувствие, за да спечели мечтаната квота за олимпиадата.

В надпреварата на шпага мъже българите се класираха на 11 място от 13 участници. В групите Йордан Гълъбов, Рахим Рашайда, Светлозар Искров и Александър Костадинов отстъпиха пред Фиаме Оро (Италия) с 30:45 и пред Це Гауме (Белгия) с 35:45. В елиминациите шпажистите ни загубиха от Сен Гратиен (Франция) с 33:45 и завършиха турнира на 11 място.