0

С ветовният №1 в тениса Новак Джокович призна, че е попълнил невярна декларация при влизане в Австралия. Сръбската тенис звезда обясни, че неговият агент е направил грешка, като написал, че Джокович не е пътувал зад граница в последните 2 седмици преди пристигането си в Австралия. Признанието стана факт, след като се появиха кадри как сърбинът тренира в Испания в първите дни на 2022-ра.

Също така Джокович призна в изявление в профила си в Инстаграм, че не е спазил противоепидемичните мерки в Белград на 18 декември по време на интервю и фотосесия за френското издание "Екип", когато е бил наясно, че има положителна проба за коронавирус. В Сърбия неспазването на мерките се санкционира с глоба или затвор до 3 г. От френското издание посочиха по този повод, че Джокович не е предупредил пратениците им за положителната си проба, става ясно от пост на журналистката Карън Суини в Туитър.

Ето какво написа Джокович в профила си в Инстаграм в деня, в който имиграционният министър на Австралия Хоук може да поиска анулиране на визата му за влизане в страната:  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

“Искам да подчертая, че се постарах да осигуря безопасността на всички и проведох своевременно тестове. Присъствах на баскетболен мач в Белград на 14 декември, след което стана известно, че у редица хора е бил установен COVID-19. Нямах симптоми, но си направих бърз антигенен тест, който беше отрицателен. Въпреки това си направих и PCR тест. На следващия ден посетих мероприятие в Белград, за да наградя деца, като преди това си направих нов тест за антитела, който беше отрицателен. Нямах никакви симптоми, чувствах се добре. Нямах все още резултатите от официалния тест. 

На следващия ден, 18 декември, бях в своя тенис център в Белград, за да изпълня ангажимент към френското издание L’Equipe. Отмених всичките си останали ангажименти. Спазвах социална дистанция и мерки, като свалих маската си единствено за фотосесията. На връщане към дома ми след интервюто, за да се изолирам за определения период, си дадох сметка, че съм направил грешка. Трябвало е да откажа този ангажимент, но не исках да подвеждам представителите на изданието.

Живеем в трудни времена на глобална пандемия и понякога възникват такива грешки. Предоставихме допълнителна информация на правителството на Австралия. Повече няма да коментирам нищо по темата от уважение към Австралия, властите и текущата процедура. Да играя в Мелбърн за мен е винаги чест и привилегия. Просто искам възможността да играя с най-добрите пред една от най-добрите публики в света”, завършва водачът в световната ранглиста и носител на 20 титли от Големия шлем – Новак Джокович.

Невярната декларация може да бъде основание Джокович да загуби австралийската си виза. В публикуваните обяснения тенисистът коментира и друго разминаване. Той твърди, че на 16-ти декември е дал положителна проба за коронавирус. А на 17-ти беше забелязан на публични прояви. Това породи съмнения за фалшива проба. Джокович казва, че не е знаел за положителния резултат. Днес министърът на имиграцията Алекс Хоук трябва да обяви дали ще анулира визата на сърбина.