0

И спанецът Карлос Алкарас зарадва местните фенове с победа над водача в схемата Стефанос Циципас (Гърция) на четвъртфиналите на турнира по тенис на клей в испанския град Барселона с награден фонд 2,8 милиона долара. Преди това същия ден Циципас елиминира Григор Димитров в 2 сета за 71 минути.

18-годишният Алкарас спечели с 6:4, 5:7, 6:2, след като направи пет пробива срещу петия поставен Циципас на корта, който носи името на Рафаел Надал. Сред другите жертви от топ 10 на света на тийнейджъра, възпитаник на Хуан Карлос Фереро, са още Беретини (2 пъти), Синър, Хуркач и Рууд.

Испанецът, който е 11-и в световната ранглиста, от понеделник ще влезе в топ 10. На полуфиналите днес той ще играе срещу Алекс де Минор (Австралия), който победи номер 4 в схемата Камерън Нори (Великобритания) с 6:3, 5:7, 6:1.

Новият испански феномен в тениса се стреми към трета титла за сезона, след като спечели в Рио де Жанейро през февруари и в Маями този месец.

Алкарас нарече победата си срещу Циципас "най-голямата" на червени кортове в кариерата му.

"Изиграх невероятен мач, невероятна атмосфера изживях днес на корта. Всичко беше невероятно. Атмосферата тук, публиката, нивото, на което играх, нивото на мача. Страхотно", заяви испанецът.

Всички играчи, които стигнаха до четвъртфиналите, изиграха мачовете си от третия кръг по-рано в петък, тъй като те бяха отложени от четвъртък заради дъжд.

Преди да се изправи срещу Алкарас, Циципас се нуждаеше от малко повече от час, за да победи Григор Димитров с 6:1, 6:4. Алкарас по подобен начин елиминира своя сънародник Хауме Мунар с 6:3, 6:3.

Циципас изглеждаше уморен, когато изоставаше от Алкарас със сет и 1:4. Той се бори и след 7:5 изравни резултата, но Алкарас доминираше в третия сет. Двубоят завърши около полунощ. В третия сет при 3:0 за Алкарас Циципас реши да отиде без разрешение в тоалетната и бе санкциониран с 2 точки.

По думите на испанеца целта е била да бъде пресечен победния му ритъм. „Никога не съм виждал някой да отиде до тоалетната по средата на почивката. Не знам точното правило, но знам, че има предупреждение, не че са две точки. Но никога не бях виждал това “, коментира той след мача.

Циципас, който спечели титлата в Монте Карло миналия уикенд, не успя да стигне до втори пореден финал в Барселона. 

Миналата година той загуби от Рафаел Надал, а срещу Алкарас има три загуби в три мача до момента.

В другия полуфинал ще се срещнат Пабло Кареньо Буста (Испания) и Диего Шварцман (Аржентина).

Кареньо-Буста спаси три мачбола във втория сет и преодоля пасив от 1:2 в третия, за да елиминира номер 2 в схемата Каспер Рууд (Норвегия) с 4:6, 7:6(8), 6:3 за малко повече от три часа.
Шварцман надделя над третия поставен Феликс Оже-Алиасим (Канада) с 3:6, 6:2, 6:3.