0

Н овак Джокович няма да участва на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс, САЩ. 

Лидерът в световната ранглиста не може да влезе в САЩ неваксиниран и пропуска събитието в щата Калифорния, което започва в сряда и ще продължи до 19 март.

Сенатор Рик Скот обяви в Туитър, че от Вътрешна сигурност са отхвърлили искането на сърбина да пътува до САЩ без да има поставена ваксина против COVID-19. Това означава, че Джокович няма да играе и на турнира в Маями от 19 март до 2 април.

Извънредното положение в САЩ, свързано с COVID-19, трябва да приключи на 11 май 2023 година. След тази дата чуждестранни граждани ще могат да влизат в страната без да са ваксинирани.

22-кратният шампион от турнирите от Големия шлем Новак Джокович достигна до полуфиналите в Дубай в края на миналата седмица, но загуби срещу руснака Даниил Медведев.

Николоз Басилашвили от Грузия влезе в жребия за основната схема на Индиън Уелс.

Джокович, който в края на януари спечели титлата на Откритото първенство на Австралия, остана на върха в подреждането за рекордна 379-а седмица. Той има актив от 7160 точки.

Испанецът Карлос Алкарас е втори с 6780 точки, а Стефанос Циципас (Гърция) е трети с 5805 точки.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров запази позиции в световната ранглиста. 31-годишният Димитров, който не участва в турнири през миналата седмица, продължава да бъде 25-и в класацията с 1620 точки.

Димитър Кузманов отново е втора ракета на България. Той се изкачи с две места до 202-ата в света с 290 точки и измести Адриан Андреев, който падна с две позиции до 204-ата с 285 точки. 

Александър Лазаров прогресира с 24 места до 277-ото със 190 точки и се доближи само на пет позиции от рекордното си класиране, след като премина квалификациите на силния турнир от сериите АТР 500 в Дубай.