0

С ветовният номер 1 Новак Джокович ще може да играе и да пробва да защити титлата си от „Уимбълдън“. Това се разбра окончателно днес, след като организаторите потвърдиха, че ваксинацията срещу коронавирус няма да е задължителна за участниците на турнира през тази година.

Именно заради липсата на ваксинация Джокович не успя да участва на Откритото първенство на Австралия и бе депортиран от страната в началото на годината.

От „Ол Ингланд Клъб“ обаче потвърдиха и решението си за забрана за участие на тенисисти от Русия и Беларус в най-престижната надпревара на трева.

Те обявиха, че това е било единственото възможно решение, съответстващо на мерките, предприети от правителството на Великобритания. Санкция е следствие от руската инвазия в Украйна, макар позицията да не бе подкрепена от асоциациите на професионалните тенисисти при мъжете и жените.

Така отделни тенисисти няма да могат да участват на турнира заради националността си за първи път от периода след Втората световна война, когато са изключени германците и японците.
На свещената трева няма да видим номер 2 в световната ранглиста Даниил Медведев (Русия) и четвъртата при жените Арина Сабаленка (Беларус).

Ръководните органи в тениса вече изключиха двете държави от отборните международни турнири, но позволиха на индивидуалните състезатели да участват като неутрални спортисти.