0

О лимпийската шампионка в спортната гимнастика Мери Лу Ретън се бори за живота си в интензивно отделение, след като беше диагностицирана с рядка форма на пневмония, съобщават американските медии.

Иконата в спортната гимнастика в момента е на лечение и дъщеря й моли за финансова помощ в социалните мрежи, за да събере необходимите 50 000 долара за лечение.

Ретън стана първата американка, спечелила олимпийски златен медал в многобоя, когато триумфира на игрите в Лос Анджелис през 1984 г.

Въпреки този голям спортен успех обаче ситуацията е такава, че тя не е здравноосигурена. 

„Тя не може да диша сама. Повече от седмица е в реанимацията. От уважение към нея и нейното лично пространство няма да разкрия всички подробности. Всичко, абсолютно всичко би било от голяма полза за моето семейство и майка ми“, каза дъщеря й Маккена Кели, цитирана от местни медии.

Историята на нейния триумф е повече от впечатляваща.

До 1984 г. Мери Лу Ретън печели 14 състезания и се очаква да се състезава на Олимпиадата през 1984 г. в Лос Анджелис, където Съветският съюз и повечето от неговите съюзници бойкотират игрите в отговор на бойкота на Съединените щати от Олимпиадата през 1980 г.

Около шест седмици преди олимпиадата Мери Лу Ретън има проблеми с коляното и се оказва, че е с разкъсан хрущял. Решава да извърши операция и да ускори обичайната 3-месечна рехабилитация, като се възстанови достатъчно бързо, за да се състезава в рамките на три седмици.

На Олимпиадата печели златен медал в женския многобой и общо 5 отличия от Игрите. След оттеглянето си от спортната гимнастика, Мери Лу Ретън посещава за кратко Университета на Тексас в Остин. Тя се омъжва през 1990 г. и има четири дъщери. От 1988 г. е спортен коментатор