0

Т урнирът "Уимбълдън" ще забрани на руските тенисисти, включително №2 в света Даниил Медведев, както и на тези от Беларус да участват заради инвазията на Руската федерация в Украйна, съобщи "Марка", позовавайки се на британските медии. До момента, обаче, става дума за медийни неофициални информации, без официално съобщение.

По-рано спортният министър на Великобритания Найджъл Хъдълстън няколко пъти поиска руските тенисисти да декларират писмено независимостта си от Владимир Путин, за да им попречи да направят някоя политическа демонстрация по време на турнира.

Организаторите на Уимбълдън обаче може да отидат още по-далеч от своя министър, като прочутият турнир на трева да стане първото голямо събитие, на което се забранява участието на индивидуални спортисти. Преди това Русия беше изхвърлена от турнири като Световната купа в Катар и други отборни тенис състезания като Купа „Дейвис“ и Купата на „Били Джийн Кинг“.

Така третият турнир от Големия шлем за сезона губи Медведев, вторият най-добър тенисист в света, освен Андрей Рубльов, номер 8 в класацията, Карен Хачанов (26) и Аслан Карацев (30). В случая с Медведев участието му вече беше под въпрос, тъй като той ще пропусне турнирите на червен корт заради херния.

Що се отнася до тенисистките, от Русия се открояват Анастасия Павлюченкова (15) и Дария Касаткина (26), а от Беларус са Арина Сабаленка, номер 4 в класацията и полуфиналистка през 2021 г., и Виктория Азаренка (18).

Уимбълдън, където Новак Джокович и Ашли Барти, спечелиха през 2021 г., ще се играе от 27 юни до 10 юли. В момента руските и белоруските тенисисти могат да играят в световната верига, стига да не го правят под флага на съответните си страни или да носят символи, които  напомнят за тях.

Това ще бъде първият път след Втората световна война, когато Уимбълдън забранява хора от определена страна да играят на лондонския турнир, както не бе позволено да участват на германците и японците.

Руски официален протест

Днес Русия определи като "недопустимо" изключването на своите тенисисти от турнира "Уимбълдън" заради т. Нар. в Руската федерация "специална военна операция" в Украйна.

„Недопустимо е отново да правим спортистите заложници на политически интриги и предразсъдъци, на враждебни действия спрямо страната ни“, изказа се гласът на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки на пресконференция информацията за забраната за руски тенисисти.

Той подчерта, че "като се има предвид, че Русия е много силна страна в тениса - руските тенисисти са на върха в световната ранглиста - с отстраняването им ще загубят самите турнири“.

Песков пожела на руските тенисисти да продължат да тренират и да запазят физическата си форма.