0

Б ившият президент на Международния съюз по биатлон Андерс Бесеберг бе осъден на три години и един месец затвор заради корупция, съобщи прокуратурата в Норвегия.

Нарушенията, за които 78-годишният норвежец бе осъден, са в периода 2009-2018 година. Той бе шеф на световния биатлон между 1992 и 2008 година.

Според прокуратурата Бесеберг е получавал различни по вид подкупи - скъпи часовници, ловни пътешествия, проститутки и както и една кола на лизинг.

"Присъдата е важен сигнал, че корупцията е разкрита и е преследвана, дори когато е в международните спортни федерации“, каза прокурор Мариан Дюпесланд в изявление.

"Международният спорт от най-високо ниво генерира големи приходи и борави с големи активи. Федерациите управляват големи активи и вземат важни решения, които засягат както спортистите, така и бизнеса. Затова се надяваме, че тази присъда ще има превантивен ефект", каза още Дюпесланд.

Бесеберг отрече да е извършил каквито и да било нарушения и каза, че ще обжалва.

"Разбира се, че съм разочарован и изненадан от присъдата. Ще обжалвам присъдата", заяви Бесеберт пред Норвежката национална телевизия.

Източник БТА