0

С ъдебните документи разкриха точно защо министърът на имиграцията Алекс Хоук реши да анулира визата на Новак Джокович. Очаква се 34-годишният сърбин да прекара събота вечер в неназовано място за задържане на имигранти. Окончателното изслушване ще започне утре в 9.30 ч. местно време (0.30 ч. българско време), по-малко от 24 часа преди началото на Australian Open.

Според съдебните документи министърът реши да анулира визата на Новак Джокович, тъй като присъствието на тенис звездата в Австралия увеличава настроенията срещу ваксинацията и пренебрегването на правилата в условията на пандемията на Covid-19.

„Присъствието на г-н Джокович в Австралия може да представлява риск за здравето на австралийската общност, тъй като присъствието му в Австралия може да насърчи настроенията срещу ваксинацията, което води до отказ на други неваксинирани лица да се ваксинират, а други неваксинирани лица затвърждават съществуващата си гледна точка да не се имунизират и/или за снижаването на броя на усвояването на бустерни ваксини“, е написал министър Хоук.



„Има доказателства, които предполагат, че в миналото г-н Джокович е проявявал очевидно пренебрежение към необходимостта от изолация след получаването на положителен резултат от теста за Covid-19.

Като се има предвид високопоставеният статус на г-н Джокович и позицията му като модел за подражание в спорта и по-широката общност, продължаващото му присъствие в Австралия може да насърчи подобно пренебрегване на предпазните изисквания след получаване на положителен тест за COVID-19 в Австралия.

По-специално, неговото поведение може да насърчи или повлияе на другите да подражават на предишното му поведение и да не спазват подходящи мерки за обществено здраве след положителен резултат от теста за COVID-19, което само по себе си може да доведе до предаване на болестта и сериозен риск за тяхното здраве и други.”

Джокович тази седмица призна, че е излязъл публично и е присъствал на медийно интервю за френското издание L’Equipe непосредствено след като е дал положителна проба за Covid в Сърбия. Австралийският министър цитира това поведение, за да подкрепи аргумента си.

Доводът, използван от служителите на Граничните сили, за да анулират визата на Джокович за първи път – че неотдавнашната му инфекция с Covid в средата на декември не е била достатъчна, за да му спечели освобождаване от изискването пристигащите пътници да бъдат ваксинирани срещу Covid – беше изоставен.

Съдебните документи показват също, че правният екип на Джокович е предоставил размазана екранна снимка на онлайн анкета, която пита „Трябва ли Джокович да остане?“ като доказателство.

Екранната снимка показва, че 60% от гласоподавателите са кликнали "да" - включително правния екип на Джокович.

83% от австралийците искат Джокович да бъде депортиран от страната

Ще заложите ли? Джокович виси на косъм, но е втори фаворит за Australian Open

Джокович в Испания с частен самолет на частен терминал - какви документи е представил?