0

П ореден украински спортист загуби живота си във войната с Русия. Олександър Онищенко, който беше в националния отбор по бокс на страната си, загина в битка близо до обсадения град Бахмут. 

Дмитро Дубров, треньор на 30-годишния боец, го описа като "един от най-добрите боксьори" в емоционална почит.

„Той беше един от най-добрите ми ученици. Той ми беше като син. Тренирах го от деветгодишен. Минахме през много труден боксов път, той постигна много. Беше един от най-добрите боксьори в Сумска област и двукратен шампион на Украйна сред младежите“.

Погребението на Олександър - на което присъстваха военни другари в Сумска област и бе излъчено по телевизията - се проведе в сряда. В изявление на федерацията по бокс на Украйна се казва: „Олександър загина близо до Бахмут, защитавайки украинската родина от руския враг. Федерацията по бокс на Украйна изказва своите искрени съболезнования на семейството му. Вечна памет на всички, дали живота си за свободата и независимостта на страната ни“.

Град Бахмут е свидетел на едни от най-ожесточените боеве от избухването на войната през февруари миналата година. На силите на Русия отне почти 300 дни, за да овладеят града, който беше описан като имащ само ограничено по-широко стратегическо значение за войната в Украйна. Градът някога е бил дом на 73 000 украинци, а сега е в руини.