0

Г еорги Иванов заслужи за първи път в кариерата си пояса "Дан Колов", стигайки до отличието на едноименния турнир по борба в столичната зала "Асикс Арена" (бивша "Фестивална").. 

Европейският шампион до 23 години постигна четири победи в категория до 125 кг на свободния стил, а в последната решителна схватка записа и най-бързия си успех – технически туш за 48 секунди срещу украинеца Юри Идзински.

Семьон Новиков пък взе пояса "Никола Петров" за втора поредна година. На финала при 87-килограмовите натурализираният украинец се справи с Йоан Димитров. Новиков вече спечели и първата квота за България за предстоящите Олимпийски игри Париж 2024.

Юлияна Янева бе обявена за най-добра българска състезателка и взе купата при дамите за втора поредна година. Европейската шампионка от 2023 ликува при 68-килограмовите.

В последния ден на надпреварата Стоян Кубатов взе сребро, след като на финала отстъпи пред иранеца Голамреза Фарoкисеняни с 1:5 в категория до 77 кг на класическия стил. На полуфиналите петият от последното световно първенство направи впечатляваща победа срещу номер 1 в света Ибрахим Ганем, с което взе реванш от французина за загубата си на Мондиал 2023.

Ганем не успя да си тръгне с медал от България, след като загуби и битката за бронза - 1:5 срещу Азат Садиков (Казахстан).

Ирена Бинкова пък спечели сребро. На финала при 53-килограмовите тя отстъпи пред рускинята Екатерина Полушчук, бронзова медалистка от световно и европейско първенство. Трети стана и Димитър Георгиев (67 кг) при класиците.

Пети останаха останаха Никол Крумова (53), Несрин Сюлейманова (57) и Георги Аначков (67) в класическия стил.

Световният шампион Стеван Мичич (Сърбия), който триумфира в категория до 61 кг, бе обявен за най-добър чуждстранен борец в свободния стил.

При класиците злато заслужи казахстанецът Адилхан Сатаев, който на финала при 72-килограмовите надделя над олимпийския шампион Мохамадреза Гераи (Иран).

При жените за най-добра чужденка бе определена китайката Синюан Сун, която на финала победи Биляна Дудова. 

В турнира участваха близо 200 състезатели от 23 държави.

Борецът в тежката категория на свободния стил Георги Иванов е доволен, че изпълни целта си на турнира "Дан Колов - Никола Петров" и успя да стигне до пояса. Той добави, че е здрав след дълго възстановяване и е готов за преборване със съперника си в категорията Ален Хубулов.

В последния двубой европейският шампион до 23 години победи само за 48 секунди украинеца Юри Иджински в категория до 125 кг на свободния стил.

"Дойдох, за да стана шампион. Много се радвам, че го направих по толкова убедителен начин. Имах сериозни съперници, показах добра борба, а публиката допълнително ме зареди с енергия  да съм толкова категоричен във финалната среща", заяви Иванов в интервю за bul-wrestling.org.

"От 5 месеца отново тренирам, след тежка операция, вече се чувствам много сигурен в себе си, подготвен и съм готов да искам преборване с опонента ми в категорията Ален Хубулов за място в отбора за олимпийските квалификации. Миналата година го победих на шампионата на България, а тази година той ме победи категорично, но тогава още не бях в най-добрата си форма".

За втора поредна година пояса "Никола Петров" бе присъден на Семьон Новиков, който триумфира при 87-килограмовите на класическия стил. На финала той се справи и със съотборника си в националния отбор Йоан Димитров. 

"Именно финалната среща ми беше най-трудна, защото ние постоянно тренираме заедно. Трудно може да се изненадаме. Ако трябва да сравнявам поясите, получени през миналата и тази година, бих казал, че през 2023-а ми беше по-трудно да стана шампион. Тогава конкуренция беше много по-голяма, имаше много призьори от големи първенства, а сега заради Олимпиадата повечето състезатели избират къде да участват, тъй като приоритет са игрите в Париж. И това е нормално", каза Новиков за БФБорба.

За втора поредна година и Юлияна Янева стана носителка на купата за най-добра състезателка сред дамите. 

"Тази година купата е по-ценна за мен, така я чувствам. Изпитвам респект към всички съпернички, направих хубави срещи и се чувствам заредена да продължавам да се подготвям на най-високо ниво", заяви Янева.

Президентът на федерацията Христо Маринов призна, че за разлика от други години, тази турнирът е бил по-слаб. По същото време бе и силният "Яшар Догу" в Турция, а някои от състезателите са предпочели да отидат там. Други се подготвят директно за олимпийските квалификации. 

Въпреки това, в 61-то издание на надпреварата имаше призьори от олимпийски игри, световни и европейски първенства. А публиката видя и оспорвани срещи.

Следващото голямо предизвикателство за българските борци ще бъде първата олимпийска квалификация в Баку в началото на месец април. Преди това националите ще имат лагери. Състезателите в свободен стил ще бъдат на подготовка в Баку, класиците ще бъдат в Хърватия, а жените - в Благоевград. 

Източник: БТА