0

Г ригор Димитров загатна за някогашната си добра форма и се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на твърда настилка в зала във Виена с награден фонд 2,49 милиона евро.

Той изигра отличен мач и елиминира поставения под номер 3 и осми в световната ранглиста Андрей Рубльов (Русия) с 6:3, 6:4. 

Гришо спечели 93 процента от точките при вкаран първи сервис (25 от 27), като направи общо 24 печеливши удара срещу едва 9 на съперника, което много помогна за успеха след 70 минути игра.

Така 31-годишният хасковлия взе реванш от Рубльов за поражението си с 5:7, 2:6 на надпреварата от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс през март, като постигна втората си победа над играч от топ 10 за сезона след успеха в Монте Карло в средата на април над седмия в света тогава Холгер Руне (Норвегия). Тя е и 30-а в кариерата му над играч от първата десетка.

След размяна на ранни пробили българинът дръпна с 4:1 и нямаше проблеми до края на първия сет. Във втората част той поведе с 4:2, след което запази предимството си, за да триумфира.

Димитров постигна две победи в рамките на един турнир за първи път от края на май на „Ролан Гарос“. Така той си осигури 64 360 евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 32-ото място в момента.

Гришо ще се изправи срещу 58-ия в света Маркос Хирон (САЩ), който по-рано днес елиминира поставения под номер 7 Камерън Нори (Великобритания) с 6:3, 6:4.

Димитров има добри спомени от последния си мач срещу Хирон, когото той победи убедително с 6:1, 6:1, 6:1 в първия кръг на "Ролан Гарос". Година по-рано отново в Париж в дебютния им двубой пък американецът спечели с 2:6, 4:6, 7:5, 3:0 и отказване на българина заради травма.