0

Д опинг скандалът около руската фигуристка Камила Валиева е "тъжна история" за Олимпийските игри в Пекин. Това каза на пресконференция президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. 

15-годишната Валиева получи разрешение от Спортния арбитражен съд (CAS) да участва на Игрите, въпреки че даде положителен допинг тест от 25 декември за забраненото вещество "триметазидин". Скандалът около нея я срина психически и тя не успя да спечели медал в индивидуалната надпревара при жените, завършвайки на четвърто място.

"Имаше и една много тъжна история - за Камила Валиева. Няма нужда да се връщам към взетото решение, много се притесних вчера, когато гледах състезанието по телевизията. Видях в изпълнението й колко много напрежение има върху нея”, каза германецът. 

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) се отклони от пряк отговор на въпрос дали треньорката на Камила Валиева – Етери Тутберидзе, трябва да остане в олимпийския спорт.

„Помолихме за разследване, за да хвърли светлина върху тази ситуация. Ние вярваме на WADA. Няма да се поколебаем да предприемем необходимите мерки. Казвайки това, имам предвид, че мерките могат да бъдат много строги“, каза Бах.

Президентът на МОК е бил потресен от това колко студено треньорите и обкръжението на руската фигуристка Валиева са се отнесли с нея след неуспеха във волната програма и двете й падания.

"Видях как я посрещнаха най-близките й хора - дори настръхнах. Дори ми беше неприятно да го гледам. Вместо да я развеселят и да се опитат да й помогнат, видях какво е наоколо, което създаде ледена атмосфера на студ. Това просто ме шокира, беше някакъв жест за прекъсване на връзката. Тогава видях как се държаха с Трусова (сребърен медал) след представлението, всичко това също е неправилно. Това не ми вдъхва доверие в обкръжението на Камила. Нито по отношение на това, което вече се е случило, нито по отношение на бъдещето на спортистката. Ако тълкувате езика на тялото, впечатлението ще стане още по-депресиращо", каза шефът на МОК.

Предстои разследване на антидопинговата агенция WADA на случая с положителната допинг проба на Камила Валиева. То ще се насочи и към треньорите, лекарите и цялото обкръжение на 15-годишното момиче. "МОК отпусна повече средства на това звено, за да може да проследи тези случаи. Имаме пълно доверие, че WADA ще положи всички усилия да разследва този случай", каза Бах. 

Отделът за независимо разследване на Световната антидопингова агенция ще разследва обстоятелствата за евентуално нарушаване на антидопинговите правила на руската фигуристка Камила Валиева, но подробностите за участието му все още няма да бъдат оповестени публично, съобщиха за ТАСС от организацията.

Драма във фигурното пързаляне - Камила Валиева не издържа, падна два пъти и завърши без медал