0

Б ългария все пак няма да играе на престижния отборен турнир АТP Cup от 1 до 9 януари в Сидни, независимо че Австрия отпадна окончателно. Причината е, че първата ракета на страната Григор Димитров е отказал да размести програмата си, защото поканата пристигнала по-късно от определенеия от екипа му срок, съобщи БТА.

След като номер 1 на Австрия Доминик Тийм се отказа от надпреварата още в средата на декември, се появи възможност българският отбор да замести австрийския. По новия регламент на АТП Къп обаче е достатъчно втората ракета на съответната страна да е в Топ 250, за да остане в турнира, а такъв в Австрия е Денис Новак. Но вчера и Новак обяви, че няма възможност да участва.

При такава ситуация организаторите от АТP влизат директно в разговори с капитаните на отборите, т.е. първите ракети, защото турнирът е частен и в него по никакъв начин не са въвлечени съответните национални федерации по тенис.

Пред сайта "ТенисКафе" мениджърът на Григор Димитров - Георги Стоименов, обясни, че екипът на най-добрия български тенисист си е бил дал 25 декември като последен срок да реагира за евентуано участие в Сидни. След това вече нямало да има време да се събере състав, да се извадят визи и други необходими документи.

Същевременно Григор Димитров и втората ни ракета Димитър Кузманов са в Австралия - единият е записан за турнир в Мелбърн, а другият в Бендиго. Оказва се и, че поне още един от българския отбор - Адриан Андреев, също има виза.

Самият Андреев съобщи това на профила си в Инстаграм, като публикува и разговора си с представител на АТP, който още в неделя (26 декември) го попитал дали има виза и може ли да реагира, защото се очертава Австрия да не участва и проверява дали България може да събере поне "трима членове, ако Григор Димитров се съгласи да играе".

Андреев отговаря положително, на което от АТP му казват, че ще говорят първо с Григор Димитров (първата ракета и капитан на тима ни).

На следващия ден (понеделник, 27 декември) Андреев получава отговор, че "Григор реши да следва първоначалния си план и да участва на турнира в Мелбърн. Той няма да играе на АТП Къп, така че ще бъде приет следващ отбор".
 

Така България няма да има възможност да повтори участието си от 2019-а, когато при дебюта си на АТП Къп записа две победи - над Великобритания и Молдова в груповата фаза.