0

Н ационалния шампионат за деца и младежи в риск събра в София днес над 240 състезатели, представители на 17 социални институции в страната.

Първенството под наслов „Спортът достъпен за всички“ се организира за 39-и път и отново бе част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Домакините от комплекс „Спортна София“ в Парк Възраждане, Зона В5 отново предложиха отлични условия за участници, придружаващи и зрители. 

Шампионатът се организира от Българска спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР), чийто председател Анатоли Илиев поздрави участниците и обяви, че „всеки заслужава да има възможността да спортува, да води активен и здравословен начин на живот“. Илиев напомни, че федерацията организира още 9 турнира в различни градове из страната през годината плюс традиционния Коледен турнир за децата и младежите в риск през декември.

Непрекъснато нарастващият през годините брой участници е причина шампионатът и тази пролет да се организира в най-големия и модерен спортен комплекс на столицата. В турнирите се включиха  момчета и момичета на възраст между 12 и 18 години, представители на 17 социални институции, домове за деца и младежи в риск и центрове за настаняване от семеен тип в цялата страна. Всички те определиха шампионите в 6 спорта: лека атлетика, футбол, бадминтон, тенис на маса, баскетбол и таекуондо. 

Първото място в комплексното класиране спечелиха възпитаниците на дома в Роман, следвани от домовете Велико Търново Цветарска и Ракитово. Всички присъстващи се включиха в демонстрациите на представителите на Централния полицейски таекуон-до клуб. 

В края на събитието бе отчетено, че през последните години БСФДМР обхваща в дейността си, наред с децата лишени от родителски грижи и по-големи групи малчугани и младежи в неравностойно положение.  


Ето и шампионите:

АТЛЕТИКА КРОС:
момичета: Анка Ангелова (Каспичан)
момчета: Иван Димитров (Роман)
девойки: Ваня Сонева (ЦНСТ Велико Търново II и III)
юноши: Борис Корадо (Роман)

БАДМИНТОН:
момичета: Запрянка Мазнева (Пловдив)
момчета: Калин Енчев (ЦНСТ Велико Търново II и III)
девойки: Ана Асенова (ЦНСТ Велико Търново - Цветарска)
юноши: Николай Христов (ВТ – Габрово)

БАСКЕТБОЛ 3х3:
момичета: ЦНСТ Велико Търново - Цветарска
момчета: Ракитово
девойки: ЦНСТ Велико Търново - Цветарска
юноши: Роман 

ТАЕКУОН-ДО:
момичета: Анка Ангелова (ЦНСТ Слънце Каспичан) 
момчета: Радослав Стефанов (ЦНСТ Велико Търново - Цветарска)
девойки: Минка Коюмджиева (ЦНСТ Велико Търново II и III) 
юноши: Цветомир Цоков (КСУДС)

ТЕНИС НА МАСА:
момичета: Ивалина Иванова (ЦНСТ Слънце Каспичан)
момчета: Величко Цветанов (ВУИ Ангел Узунов – Ракитово)
девойки: Ана Асенова (ЦНСТ Велико Търново – Цветарска) 
юноши: Борис Митков (ВУИ Ангел Узунов – Ракитово)

ФУТБОЛ: 
момчета: Озрен, Спартак 2013, Рома
юноши: Озрен, Бенковски, Конкордия