0

Р адослав Янков отпадна на четвъртфиналите във втория паралелен слалом от Световната купа по сноуборд в Пампорово и зае пето място в крайното класиране. 

Най-добрият български сноубордист, който вчера завърши трети в първия старт, днес даде второ време в квалификациите сутринта. Пред своя публика Янков не успя да стигне нов подиум и приключи участието си след нелепа грешка в средата на трасето срещу австриеца Андреас Промегер. Победител днес в Пампорово стана Санхо Ли (Корея), а при дамите отново първа, както и вчера е трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка (Чехия).

Преди това на осминафиналите Янков с лекота спечели срещу друг австриец - Себастиан Кислингер.

Невероятен Радо Янков с първи подиум след 6 години! (ВИДЕО) Българинът целуна родната писта в Пампорово след третото си място

Радо след третото място в Пампорово: Аз съм щастлив човек! Треньорът му през сълзи: Това е мечта, която не очаквахме, че ще се сбъдне

Първо съм бесен, после доволен, бяха първите думи на Радослав Янков пред пратеника на "Телеграф" след отпадането му на 1/4 финалите във втория паралелен слалом в Пампорово.

„Нормално е да ме яд, защото малка неточност ми коства влизане в четворката – призна чепеларецът. – Наведох се малко повече, отколкото трябва, стана за части от секундата. Беше в равната част, където нямах възможност да се върна в трасето“.

Но въпроса каква е равносметката му след двете най-добри класирания за сезона – трето и пето място под Снежанка, Радо отговори: „Доволен съм, защото успях да се кача на подиума за първи път след олимпийските игри в Пьонгчанг 2018-а. Това ми е деветото място в тройката, наистина много ми се искаше и днес да вляза в четворката, защото във финалите всичко може да се случи. Но това е състезанието“.

Още утре сутрин Янков заминава за следващия си старт в Рогла (Слвн), като каза, че веднага трябва да се отърси от негативната емоция.

“Ще ми трябва време да осмисля това, че за първи път в живота ми имаше старт от Световната купа в Пампорово. Когато днес застанах на старта, още не можех да повярвам, че съм тук с най-добрите в моя спорт на пистата, на която направих първите си завои.

Наистина ще ми трябва време да осъзная, че е реалност”.

За втори пореден ден над всички при жените бе чешкото чудо на зимните спортове Естер Ледецка, която заради изявите си в ските този сезон нямаше стартове в алпийски сноуборд.

“Условията бяха много трудни, трасето – заледено, затова не карах толкова гладко и съм щастлива, че все пак успях да се състезавам на високо ниво”, коментира чехкинята.

Българката Теодора Пенчева остана 24-а, а призьорите бяха наградени от спортния министър Димитър Илиев, президентът на Българската ски федерация Цеко Минев и Цветелина Бориславова от "Пампорово АД".

От вторник курортът ще е домакин на Европейска купа по сноуборд.