0

Р адослав Янков е първият и единствен засега българин, печелил Световната купа на ФИС. Роденият на 26 януари 1990-а година в Чепеларе спортист направи това през 2016-а година в паралелните дисциплини на сноуборда. Година по-късно той спечели и Малкия кристален глобус в паралелния гигантски слалом. В световната купа има 115 старта. В тях той е спечелил 3, а има и още 5 подиума. Многократен шампион на България е в паралелните дисциплини. Следващият месец в Пекин ще участва на третата си поредна зимна олимпиада и ще бъде за втори път знаменосец. Дни преди да замине за Китай Янков разказа за изминалата 2021-а година, за болката и радостта, и за очакванията си за предстоящата зимна олимпиада. 

- Радослав, как се отрази пандемията на твоя личен и професионален живот?
- Пандемията затрудни изключително много професионалния път не само на мен, а и на всички спортисти. Постоянно тестване, изолация и ограничаване на контактите дори и с най близките ни хора, треперене да не се заразим, за да не изпуснем част от стартовете и куп мерки, но това е едно голямо предизвикателство с което трябва да се справим.

- Каква е равносметката най-добрия български сноубордист за изминалата 2021 г.?
- Изключително тежка година за мен, с много страдания заради контузията ми. Понякога ми се иска да я забравя, но от друга страна към днешна дата, спомняйки си за тази година и как тя мина, си давам сметка, че в този живот не може всичко да бъде по мед и масло, човек е задължително да минава през трудности, за да оценя всичко което има и да бъде подготвен, за всичко което му предстои защото то няма да е все хубаво.

- Кои бяха най-запомнящите се моменти за последните 12 месеца?
- Както казах, най много спомени имам от трудните си моменти, но се случиха и хубави неща в личен план, които ме държат положително настроен.

- През 2021-а претърпя сериозна операция на кръста. Как се чувстваш сега и можеш ли вече да се влагаш на 100% на пистата и в тренировките?
- Така е, претърпях сериозна операция на кръста, слава Богу мина успешно и възстановяването мина както бе планирано. След операцията се преродих, защото повече не усещах болката, с което още не мога да свикна въпреки че мина доста време. Странно е и ме кара да се усмихвам.

- Това, че от години си в елита на световния сноуборд как промени личния ти живот? Усещаш ли тежестта на славата или известността има само положителни страни?
- Моят път към върха и към това, което постигнах, не мина по нормалния начин за един спортист, а именно - с голям скок от 30-то място едната година до 1-во място в генералното класиране следващата. Периода след спечелването на големия кристален глобус беше странен и труден, но пътят е такъв и спортистите трябва да се справяме с тези неща.

- За какво не ти стига времето? Какво би направил, ако денонощието беше от 30 часа?
- Бих отделил повече време на семейството си и близките до мен хора, те винаги са най-ощетени от професионалните ми задължения.

- Какви са професионалните ти планове за 2022 и какво е да планираш за година напред?
- След броени дни предстои стартът на зимната олимпиада в Китай. Ясно е, че фокусът и за мен е в представянето ми на тези игри. След тях кръговете от световните купи продължават. Всеки един старт е важен за мен и винаги давам всичко от себе си за да бъда на 100%.

- Имаш ли любима екстра в новото си Ауди? Коя е най-полезна, според теб?
- Масажът на седалките! Изключителна екстра, возиш се и можеш да избереш измежду 3 типа масаж и различна интензивност! Ползотворна екстра, която често използвам заради дългото време прекарано в автомобила. Иначе каквото и да кажа за колата, ще е малко. Фен съм на автомобилите, а този е специален. Комфорт, сила, тишина...

- Как върви подготовката ти за зимната олимпиада в Пекин, която ще е трета поредна в кариерата ти?
- Подготовката се забави в началото заради това, че се оперирах и програмата се промени, но въпреки това съм доволен от това, което успяхме да изградим. Все още не успявам да покажа потенциала си но вярвам в себе си и съм сигурен че най скоро време ще постигна това! Използвах дните след последния ми старт за Световната купа да тренирам при отлични условия в Банско.

- Предимство ли е да има и българска публика на финалите за Световната купа в които участваш?
- Винаги е предимство, имаш усещането че си още по-силен и уверен и това определено ти помага.

- Освен професионалното ти спортно оборудване, кои са най-важните компоненти за една успешна подготовка и участие в състезателния сезон?
- Факторите, за да се случи нещо велико са страшно много, всеки има определено значение и тяхната комбинация помежду им също е от значение. Най общо казано трябва да си със силен характер и да вярваш във възможностите си.

- Важни лични и професионални решения, които са променили бъдещето ти?
- Решението за операцията на кръста ми за мен беше изключително важно, то вече промени много неща в живота ми.