0

Р илски спортист завършва годината без загуба в Националната баскетболна лига от началото на сезона. Тимът спечели убедително дербито срещу втория във временното класиране Балкан, побеждавайки го на негов терен в „Арена Ботевград“ с 83:68, след като водеше почти през целия мач.

Димаджио Уигинс и Йордан Минчев вкараха по 15 точки за победителите.

За Балкан с 14 е Калвин Годфри, 12 добави Христо Захариев.

Победата бе 12-а за Рилски спортист, който в следващия кръг приема Черноморец. Балкан, който бе в серия от осем поредни победи, вече е с 8-3 и ще посрещне ЦСКА.

ЦСКА записа седмия си успех, като надделя над Шумен със 79:58 след по-силно второ полувреме.

Зейн Ноус бе над всички в двубоя с 20 точки и 9 борби. Райли Оуенс записа дабъл-дабъл с 15 точки и 11 борби, като добави и 6 асистенции, с 12 и 8 борби остана Алекс Симеонов.

За Шумен Николай Георгиев завърши с дабъл-дабъл – 18 точки и 11 борби, 12 добави Георги Кендеров, Адриян Секулов записа 11 точки, 8 борби и 4 асистенции.

Истински трилър се разигра в Пловдив, където местният Академик надигра гостуващия Черноморец с 87:82.

Драматични последни секунди и тройка с фаул на Александър Милов решиха мача, а наставникът на бургазлии Васил Евтимов бе дисквалифициран пет секунди преди края на двубоя, след като налетя да бие съдиите и строши рекламно пано и стол в залата.

Пловдивчани завършват 2022 година с актив 3-9 и се отлепиха от дъното на класирането, където засега остава Шумен. Бургазлии пък са с по 6 победи и загуби до момента. 

След драматичното победа над Спартак Плевен преди ден, тази вечер Левски загуби с 67:95 от украинския Будивелник в мач от Балканската лига, игран в зала "Триадица" в София. Така българите остават с една победа от четири мача и са предпоследни в класирането.