0

Родената в Украйна, но състезаваща се за Германия тенисистка Ева Лис обвини руските тенисистки, че се подиграват с войната. Лис е родена в Украйна, но когато е само на 1 г., семейството ѝ се мести в Германия. Бащата на тенисистката е украинец. Тя заяви, че рускините са проявили неуважение към нея на турнир в Казахстан.

„Много руски тенисистки са тук, за да показват неуважение към тези, които са засегнати от войната в Украйна. Смеят се за това, подиграват се. Някои демонстративно си слагат анцузи с цветовете на руското знаме“, заяви Лис.

За разлика от много други федерации, които изхвърлиха състезателите от Русия и Беларус, международната тенис федерация (ITF), асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) и женската тенис асоциация (WTA) им позволиха да продължат да играят, но като неутрални.

Лис заяви, че не е почувствала подкрепа, когато се е появила с екип с цветовете на украинското знаме.

„Нямаше словесни реакции, но човек усеща погледите“, допълни Лис.

Тя все пак смята, че е правилно, че руските тенисисти не са извадени от турнирите.

„Тенисистите не олицетворяват държавите по начина, по който го правят националните отбори. Мисля, че е правилно руските тимове да бъдат извадени, това е изпращане на кристално ясно съобщение. И е добре, че флагът на Русия беше премахнат от тениса, но нека професионалните тенисисти да играят.“

В Инстаграм тя публикува и снимка на свой чичо – Иван Березенко, който е лекар в Киев.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Lys (@eva.lys)

 

„Той прави операции на ранени войници и цивилни през деня, а нощем спи в бункет под болницата“, написа Лис.