0

Р усия си „купи“ турнир, за да може националният й отбор да играе срещу някой. Страната е изолирана политически, икономически, а също и спортно, след като реши да нахлуе в Украйна преди повече от година.

"Сборная" и клубовете от страната бяха отстранени от възможността да се състезават на Световното първенство и в други състезания, организирани от ФИФА и УЕФА. Освен това те имат сериозни проблеми с намирането на чуждестранни съперници, дори за контроли. По време на тази пауза отборът, трениран от Валери Карпин, ще може да играе срещу Иран и Ирак, две от малкото останали „съюзнически“ страни.

Така на хоризонта се появи турнира на CAFA (Централноазиатската футболна федерация). Тя реши да покани Русия на първото издание на надпреварата, която се провежда от 9 до 21 юни.

Държавите-участнички ще бъдат Таджикистан (б.а. - с халфа на ЦСКА 1948 Парвиз Умарбаев), Иран, Узбекистан, Киргизстан, Туркменистан, Афганистан и Русия.
Фаридун Салиев, прессекретар на федерацията на Таджикистан, съобщи, че Русия е приела поканата, но условията за участие все още се обсъждат. Не изглежда, че ще има някакъв проблем, защото турнирът явно е създаден, за да може Русия да се състезава отново.

Любопитното е, че големият спонсор на събитието е „Газпром“, най-голямата компания в цяла Русия. „Газпром“ се превърна в един от големите покровители на УЕФА, докато войната с Украйна не сложи край на тези отношения.

Първоначално в Москва планираха да напуснат висшия европейски орган и да се присъединят към азиатската конфедерация, но този план не се осъществи.