0

Р уският мъжки отбор по тенис спечели най-престижния отборен трофей – Купа Дейвис, като надви 2:0 Хърватия на финала в Мадрид. Андрей Рубльов и Даниил Медведев сломиха своите съперници, съответно над Борна Гойо и Марин Чилич, и не се наложи трети мач.

Тази бе трета победа на Русия в отборния турнир по тенис за мъже Купа Дейвис след 2002-а и 2006-а година. Руснаците се изравниха със съставите на Чехия и Германия на седмото място в класацията по брой титли от надпреварата. Освен това Русия стана едва четвъртата държава, която печели и Купа "Дейвис", и отборния турнир при жените "Били Джийн Кинг Къп", след като дамският тим на страната ликува в Прага (Чехия) през миналия месец.

В първия двубой Андрей Рубльов се наложи над Борна Гойо с 6-4, 7-6 (5). Във втория Даниил Медведев и Марин Чилич направиха оспорват първи сет, който бе спечелен от руснака с тай-брек 7-6 (7). Във втория сет Медведев вече влезе в ритъм и помете хърватина с 6-2.

Медведев завърши победно една много силна година, в която взе титла в Големия шлем (US Open), игра финал на Откритото на Австралия и на финалния турнир на веригата ATP.