0

П лувците от руския национален отбор Анастасия Кирпичникова и Марк Николаев започнаха процедура по смяна на гражданството си. Рекордьорката на страната на 800 и 1500 м свободен стил Кирпичникова планира да стартира под флага на Франция още този сезон, а победителят от Световната универсиада Николаев възнамерява да представя отбора на Австралия.

Кирпичникова уведоми федерацията на Русия за своето желание още преди година и заради това не участва в шампионата на страната през сезон 2022 г., въпреки че се оправда с „проблеми с логистиката“ и „болно рамо“.
Очаква се тя да представя новата си родина Франция още на световното във Фукуока, което отново ще премине без участието на руски плувци.

Анастасия получи френски паспорт с указ за натурализация, издаден на 20 април 2023 година и вече се превърна в една от големите надежди на Франция за домашната олимпиада догодина освен в коронните си дисциплини, така и в щафетата свободен стил 4 х 200 м.

Досегашните си отличия от световни и европейски първенства Кирпичникова всъщност дължи на работата си с треньора Филип Лук, който преди това подготвяше и олимпийските шампионки Лор Манаду, Шарън ван Рувендал  и трикратната световна шампионка Орели Мюлер. 

Скоро към спортния сюжет беше добавен романтичен: Кирпичникова започна да се среща с победителя в Световната купа, французина Енцо Ролдан Муньос, и започна да прекарва по-голямата част от времето си в Монпелие.

На олимпиадата в Токио Анастасия стана първият спортист от Русия, участвал в игрите както в басейн, така и в открити води. Последното й състезание за Русия бе Световната купа в Абу Даби през декември 2021 г