0

Р оденият в италианската провинция Алто Адижде, известна като Южен Тирол, Яник Синер, който тази година би 2 пъти Григор Димитров, а впоследствие се оказа, че по това време в кръвта му е имало забранен стимулант, но той бе порицателно оправдан, защото фактически не е имал умишлена вина, завоюва титлата от Откритото първенство на САЩ по тенис при мъжете, а с това - и чек за 3,6 млн. долара.

Във финала в Ню Йорк пред 20 000 зрители на най-големия корт на планетата – стадион "Артър Аш", водачът в световната ранглиста разплака домакините, отнасяйки техния представител Тейлър Фриц с 3:0 (6:3, 6:4, 7:5) за 2 часа и 17 минути.

Интрига в срещата до голяма степен липсваше, а очакванията на специалистите 23-годишният Синер да се поздрави с втората си титла от Големия шлем след Аустрелиън Оупън 2024 и да стане първият италианец, ликувал в комплекса „Флашинг Медоус”, се оправдаха.

След бързи 2:0 сета най-драматичен се оказа третият. В него Тейлър Фриц изневиделица излезе напред в резултата с 5:3, но се срина и позволи на съперника си да вземе 4 поредни части за ужас на каймака на американския хайлайф, начело с милиардера Илон Мъск, поп кралицата Тейлър Суифт и гаджето й – звездата на американския футбол Травис Келси, холивудските величия и носители на „Оскар” Дъстин Хофман и Матю Макконъхи и др.  

Ставайки едва петият тенисист от началото на XXI век, който печели повече от един мейджър турнир в рамките на един сезон, след като преди него в настоящото хилядолетие това бяха постигали само Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Карлос Алкарас, Синер арадва прочути европейци като носителя на „Грами” Сийл и главната редакторка на модната библия „Вог” Ана Уинтур - и двамата от Лондон. И не само.

С 6-ата си победа в 6-ия си финал за кампанията, той стана първият италианец, триумфирал при мъжете на "Флашинг Медоус". Синер е и едва вторият представител на Ботуша, който ликува в Голямата ябълка след сънародничката си Флавия Пенета (2015).

В същото време пък Тейлър Фриц пропусна да донесе първа титла за американския мъжки тенис от 2003 година, когато спечели Анди Родик. Все пак малка утеха е, че 28-годишният калифорниец бе първият играч от силния пол отвъд Океана, стигнал финал на турнир от Големия шлем от 15 години. За домакините пък загубата му бе втори студен душ, след като при дамите милиардерската щерка Джесика Пегула падна от расовата беларуска Арина Сабаленка.