0

В средата на януари норвежецът Александър Килде претърпя тежко падане при спускането по  Лауберхорн във Венген. 

Той проговори за здравословното си състояние - и шансовете за завръщане.

СТАНА СТРАШНО НА ПИСТАТА: Пак ужасяващо падане във Венген за Световната купа

Норвежката ски звезда Александър Аамод Килде не смее да прогнозира завръщане почти три седмици след тежката си катастрофа в спускането на Лауберхорн във Венген, съобщи германската спортна агенция SID.

Той не знае дали някога ще успее да достигне отново своето най-високо ниво, каза 31-годишният скиор на пресконференция. 

„Твърде рано е да се каже дали ще мога да се върна на ските, както правех преди, и отново да печеля състезания“, продължи Килде.

„Ситуацията около контузията ми е неясна. Убеден съм, че отново ще бъда добре, но въпросът е колко време ще отнеме“, каза най-добрият състезател по спускане от последните години и победител в Световната купа през 2020 г.

Сега той се фокусира върху това да си стъпи отново на краката и да ходи прилично, обясни Килде. Не е сигурно дали засегнатите нерви се нуждаят от половин година, цяла година или евентуално дори две.

Килде падна по време на състезанието в Швейцария в средата на януари и се блъсна в предпазната ограда с висока скорост. 

Беше наранил рамото и подбедрицата. Освен това беше наранен нерв, което доведе до парализа на мускулите за повдигане на пръстите. 

Лекарите предполагат, че Килде ще се възстанови, тъй като няма прекъснати важни нерви в подбедрицата.

В социалните медии норвежецът наскоро публикува драстични снимки на контузията си в прасеца и описа подробности от рехабилитацията си, която завършва в Инсбрук. 

Той припаднал веднъж през първата седмица, когато отишъл до тоалетната и получи паник атака от силните болкоуспокояващи след сложната  операция на рамото.

След трансфера си от Берн в Инсбрук той успя да седи прав повече от десет минути без да падне за първи път през втората седмица. 

Той ще трябва да седи в инвалидна количка седем седмици, каза Килде миналата седмица. 

Междувременно норвежецът вече се премести от клиниката в апартамента си в Инсбрук.

„Това е меко казано много трудна ситуация за мен“, написа половинката на Микаела Шифрин. Американската му приятелка също е аут след падане миналата седмица.

Килде иска гласът му да бъде чут от организаторите на състезанията и Международната федерация по ски.

"Трябва да седнем с хората, които участват в това, и да видим какво можем да направим по-добре през следващите години. Нямаме право да загубим някого.“

Приятелката на Килде - Микаела Шифрин, също пострада при спускането в Кортина д'Ампецо миналия петък и това им помогна да прекарат повече време заедно.

„Беше много, много хубаво“, каза Килде за прекарването на повече време с партньорката си, "но също така и малко глупаво да имаме тази ситуация, в която и двамата сме контузени. Това е рискован спорт и знаем какви последствия може да има едно падане по пистата", каза още Килде.

Жестока картина в Кортина: Падна голямата звезда Микаела Шифрин, и други изгоряха в спускането