0

Б ългарският отбор на сабя жени записа отлично начало на сезон 2023/24, игра впечатляващо и завърши на пето място отборно в турнира за Световната купа в Алжир. Олга Храмова, Йоана Илиева, Емма Нейкова и Калина Атанасова, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, показаха самочувствие и записаха важни победи в конкуренцията на най-добрите отбори в света. Фехтовачките ни надделяха над Испания, Италия и САЩ, които са преди тях в световната ранглиста и са най-големите им конкурентки в борбата за квоти за олимпийските игри в Париж. 

Сабльорките ни започнаха състезанието от втория кръг на елиминациите, в който категорично победиха Испания с 45:36. В следващия двубой, валиден за място на полуфиналите, Храмова, Илиева, Нейкова и Атанасова се изправиха срещу водачките в световната ранглиста от Франция, сребърни медалистки от олимпийските игри в Токио. Французойките поведоха от самото начало на срещата и не изпуснаха лидерството си до края, като надделяха с 45:32.

В първата среща за разпределение на местата от 5 до 8 българките победиха силния отбор на Италия с 45:37. В двубоя за 5-6 място сабльорките ни продължиха отличното си представяне и се наложиха над САЩ с 45:42. Нашите изоставаха до последния двубой от срещата, но Йоана Илиева влезе при 36:40, обърна резултата до 45:42 и подреди тима ни на 5 място в крайното класиране. В тази среща много силно се включи и Калина Атанасова, чиито 20 туша бяха решаващи, за да догони в резултата американките, преди Йоана да затвори срещата.

Победите над Испания, Италия и САЩ са важни и за самочувствието, и за класирането в ранглистата на българския отбор. То им дава шансове за още по-добро представяне в предстоящите състезания, тъй като в схемата няма да бъдат поставяни срещу топ отборите в света.