0

 

Двама сенатори в САЩ изразиха подкрепа към Новак Джокович и призоваха той да бъде пуснат да участва на US Open, въпреки че не е ваксиниран срещу коронавирус. Сърбинът спечели „Уимбълдън“, но за момента няма право да участва в последния турнир от Големия шлем за годината в Ню Йорк, тъй като в САЩ изискват задължителна ваксинация срещу COVID-19, а той отказва да се ваксинира.
Първи подкрепа за Джокович изрази сенаторът от Тексас Дрю Спрингър, който атакува директно президента на САЩ Джо Байдън по темата.

„Байдън забранява на Новак Джокович да дойде на US Open, но позволява на милиони неваксинирани нелегални имигранти да минават границата. Хей, Джо, какво е още един неваксиниран повече?! Оставете Новак да играе“, написа Спрингър.

След него сенаторът на Кентъки Ранд Пол също изрази подкрепа към Джокович: „Ура за героичните позиции на Новак Джокович. Освирквания за ненаучната позиция на САЩ да забранява влизане на хора, които имат естествен имунитет.“

Освен ако не се стигне до промяна на правилата в последния момент, Джокович няма да има право да играе на US Open. Рафаел Надал пък ще има шанс да спечели трета титла в Големия шлем за годината, след като вече взе трофеите на Australian Open и „Ролан Гарос“ и да дръпне с още пред сърбина във вечната ранглиста. В момента Надал има 22 титли от Големия шлем, а след триумфа си на „Уимбълдън“ Джокович е с 21. Роджър Федерер е трети с 20.