0

Ш ахматистките на България, които спечелиха първа в историята ни европейска отборна титла, бяха срещнати подобаващо на VIP-а на летище София при пристигането си от Будва.

Премиерът Николай Денков и спортният министър Димитър Илиев бяха сред посрещачите. Да посрещнат шахматните ни кралици бяха дошли и много любители на древната игра у нас, както и техни близки и приятели.

„Отборното е по-сладко, защото е споделен успех. Този успех е на целия отбор. Благодаря на тези прекрасни момичета, сигурна съм, че ще донесат още много успехи. Желанието да се раздават и това, че бяхме сплотени, бяха ключовият момент за успеха ни“, каза най-опитната в състава Антоанета Стефанова, която игра на първа дъска за нашите.


Останалите в отбора споделиха, че именно Стефанова е била тази, която им е помогнала с опита си, за да издържат на напрежението.

44-годишната Стефанова е бивша световна шампионка за жени, но при титлата ѝ през 2004 година нито една от съотборничките ѝ от този тим не е била на повече от три години.

От петте ни момичета, които бяха в Будва, единствено Гергана Пейчева не се прибра, а замина директно за САЩ, където е студентка и от утре й предстои нов турнир с университетския й отбор. Нургюл Салимова, Виктория Радева и Белослава Кръстева обявиха, че следващата им голяма цел ще е шахматната олимпиада догодина, на която се надявам да подобрят 9-ото си място от предходната.

Антоанета Стефанова не подмина и въпроса са признаването на българския шахмат от международните институции.

"Надявам се, че този успех ще спомогне за окончателното изчистване на проблемите в българския шахмат. Българската спортна шахматна федерация вече предприе стъпки за присъединяване Европейския шахматен съюз, към ФИДЕ (Международната шахматна федерация), имаше изявление от президента на ЕШС и аз се радвам, че вървим към това да бъдем отново приети международно и да изчистим името на българския шах, за да се завърне той там, където му е мястото.

Нека не забравяме, че спечелихме тази титла, участвайки с "уайлд кард". По разни причини ние не сме член на Европейския шахматен съюз. Мисля, че тази победа улеснява нашата кауза за връщане в европейското шахматно семейство", завърши Стефанова.