0

Ш арл Льоклер (Ферари) ще тръгне първи в Гран при на Австралия утре, след като спечели квалификацията на пистата „Албърт Парк“ в Мелбърн. Пилотът на Ферари финишира за 1:17.868 минути и изпревари с близо 0,3 секунди Макс Верстапен (Ред Бул). На трето място завърши Серхио Перес (Ред Бул). Другият пилот на Ферари Карлос Сайнц остана едва девети, след като не успя да завърши бързата си обиколка в края заради инцидент на Фернандо Алонсо.

Квалификацията в Мелбърн бе спирана два пъти с червени флагове заради инциденти. В първата част двамата канадци Николас Латифи (Уилямс) и Ланс Строл (Астън Мартин) се удариха, след като на няколко пъти се засичаха на пистата. Вината обаче бе на Строл, който не остави съперника да го изпревари и се заби в задната част на болида му. В третата част на квалификацията Фернандо Алонсо (Алпин), който бе сред най-бързите през целия ден, отпадна заради технически проблем, а това отново доведе до червени флагове.

Верстапен даде най-добро време и беше близо до победата, но в последната си обиколка Льоклер успя да го изпревари и взе втори полпозишън от началото на сезона, след като бе най-бърз и в Бахрейн. Това е общо 11-и полпозишън за него.

"Чувството е хубаво, особено защото това е писта, на която съм имал проблеми преди. Като пилот тази писта не ми пасва много добре. В третата част обаче всичко се нареди както трябва и ще тръгна първи утре. Бяхме изненадани от скоростта си, ще видим какво ще се случи в самото състезание", каза Льоклер.

Верстапен беше доволен от второто място, но призна, че има проблеми: "Не се чувствам добре. През целия уикенд не се чувствам добре. Не мисля, че има дори една обиколка, в която да съм бил уверен. Разбира се, второто място пак е добре. Доволен съм от второто място, но като отбор искаме повече."