0

Ш естима състезатели от Украйна вече водят подготовка в България, възползвайки се от инициативата на Българската федерация по тенис. Това съобщи отговорникът по координацията и директор "Развитие" към БФТ Илия Атанасов на специална пресконференция в хотел "Кристъл Палас" в София днес. Той представи възможностите за украинските тенисисти заедно с лицето на кампанията сред играчите - лидерът на българския национален отбор за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов.

"Днес е 15-ият ден от войната. Не са изминали и 48 часа, откакто Българската федерация по тенис обяви инициативата за подпомагане на всички украински тенисисти и техните семейства, които пристигнат или се установят в нашата страна. Имаме една изключително бърза реакция от страна на всички български клубове, треньори и състезатели.

Повече от 20 клуба към момента са предоставили възможност за прием на украински бежанци. Най-напред по териториален принцип реагираха колегите от Североизточния регион и от Черноморския регион. Във Варна, Добрич и Русе първите състезатели вече са настанени и осъществяват своята дейност. Тренировките за тях са абсолютно безплатни.

Имаме данни, че в България са вече шест украински състезатели, които са ни потърсили. В тенис клубовете от Варна Черно море Елит и Испано, както и в тенис клуб Изида в Добрич вече осъществяват такава дейност. Колегите от Русе също са готови да приемат украински тенисисти. Комуникацията ни продължава и в момента, така че очакваме тази бройка само да нараства.

Междувременно треньорският съвет към федерацията прие решение, утвърдено от Управителния съвет, че тези украински състезатели, които решат да останат по-дълго време в България, ще получат възможност да участват във всички турнири от държавния календар, без да се налага допълнително картотекиране.