0

С оченият за втори фаворит след Яник Синер за спечелването на титлата на US Open 2024 испански кумир Карлос Алкарас се издъни позорно в 3 сета 1:6, 5:7, 4:6 срещу №74 в света Ботик ван де Зандшулп от Нидерландия.

Провалът още във втория кръг (1/32-финал) на испанския тенисист, триумфирал в Ню Йорк през 2022 г., е още по-необясним срещу играч, който до този момент нямаше дори спечелен сет в двата предишни мача помежду им и бе достигал най-много до №22 в световната класация на сингъл..

Този път, обаче, Алкарас бе отчайващ и след 2 часа и 19 мин. се сбогува с последния турнир от Големия шлем за годината. Испанският „Ас“ определи случилото се като „пълна катастрофа“. 

Ван де Зандшулп владееше положението от началото до края срещу неприличащият на себе си неуверен Алкарас.

Така 28-годишният нидерландец записа може би една от най-големите победи в кариерата си след като преди това бе триумфирал в 6 мача срещу тенисист от Топ 10 на АТР. В третия кръг 

„Нямам думи, беше невероятна вечер, за първи път играх нощна сесия. Получих голямо самочувствие от последния мач, играх стабилно и от първата точка повярвах, че имам шанс“, каза нидерландецът, който в третия кръг излиза срещу британеца Джак Дрейпър, елиминирал по-рано с 6:4, 6:2, 6:2 аржентинеца Факундо Диас.

„Защитавах се добре, с невероятно много точки на мрежата, треньорът ми искаше да бъда по-агресивен и аз го направих. 

Бях нервен, но ако искаш да победиш играч като този, трябва да си спокоен, защото в противен случай няма да успееш. Дрейпър (следващият му съперник) е страхотен играч, който прави добър сезон, ще бъде сложно, но аз съм готов за това“, добави той в интервюто след мача.

Ню Йорк носи щастие на Ван де Зандшулп, който именно на US Open през 2021 г. направи своя пробив в световния тенис и в историята на Големия шлем: тогава там той стана едва третият квалификант, достигнал до 1/4-финал в турнира.

В друг мач от втория кръг Даниил Медведев се справи с унгареца Фабиан Марожан с 6:3, 6:2, 7:6 (5) и в третия кръг очаква италианеца Флавио Коболи.

Днес нашият най-добър тенисист Григор Димитров излиза срещу нидерландеца Талон Гриекспор в мач от третия кръг (1/16-финал), срещу когото няма официален мач досега и който е №1 на сингъл сред сънародниците си (поне до шокиращата победа на Ван де Зандшулп над Алкарас).