0

Ш оуто НБА стартира тази нощ (от 2:30 наше време е мачът на шампиона Денвър с ЛА Лейкърс, а от 5:00 е двубоят Голдън Стейт – Финикс), а погледите на всички българи (а и не само) ще са насочени към изявите на Александър Везенков. Най-добрият играч в Европа за миналия сезон стартира приключението си с мач срещу Юта Джаз на 26-и от 4:00 сутринта наше време.

Везенков вече започна да загатва за потенциала си в предсезонните контроли, въпреки че се видя, че има и доста неща за доизглаждане, особено в защита. Но със своята пословична работливост и изключително висок баскетболен интелект, се надяваме, че Саша ще се интегрира максимално бързо в зашеметяващия свят на Лигата на извънземните. Лига, в която Денвър на Никола Йокич ще се бори със зъби и нокти да запази шампионския си трон, въпреки че Бостън Селтикс вече е фаворит на букмейкърите за нов шампион.

Сакраменто от своя страна ще се опита да надгради успешния минал сезон. Това значи ново участие в плейофите на Западната конференция и стигане колкото се може по-напред. Треньорът на Кингс – Майк Браун, вярва, че това е възможно. Особено, след като сравни Везенков не с кого да е, а с легендата на Сан Антонио Ману Джинобили.

"Всичките ни играчи правят прогрес в мачовете до тук, някои от тях правят по-голям прогрес от другите, но се движат в правилната посока. И преди сме имали подобни случки. Бях млад тогава, когато Ману Джинобили дойде в НБА. И той беше новобранец на 26-27 г., даже може би на 28.

Също като Саша и той страдаше в началото. Ние опитахме да му помогнем (Браун работи като помощник треньор в Сан Антонио в периода 2000-2003, а Джинобили идва през 2002-а – бел.ред), защото има огромно напрежение, през което минават такива играчи и ние не разбираме. Има натиск от хората в чужбина, които очакват от тях да дойдат в НБА и още от началото да започнат да играят силно. Да са като Меджик Джонсън или Лари Бърд. Но това не става толкова лесно. Ако говорите със Саша, той ще ви каже, че все още опитва да усети, да разбере тази Лига. Той има увереността да играе на най-високо ниво. Ще отнеме време, но от това, което е в момента, той прави много добро развитие", заяви Браун.

Треньорът на Сакраменто бе попитан къде вижда, че ще е позицията на Везенков след месец или два.

"И преди го казах, но най-важното за мен и за него, е да не загуби увереността си. Казах го и преди, по начина, по който той се отнася към нещата, ще се справи. Играта му ще се развие, той ще се чувства по-добре и ще знае още по-добре какво иска да прави на паркета, за да е много успешен в НБА. Ние имахме разговор и той знае, че вярвам в него. Но той също така знае, че аз разбирам, че му е нужно време", допълни Браун.