0

И зключителната година на Яник Синер доведе до огромен ръст в приходите му. Италианецът вече е натрупал 12 млн. долара от наградни фондове, а спонсорските договори му носят още $22 млн. на сезон, твърди „Кориере дела сера“. В цялата си кариера досега, започнала през 2018-а, 23-годишният Синер е заработил $29,1 млн., което го нарежда на 16-о място във вечната ранглиста. Веднага след него е 33-годишният Григор Димитров, който за 16 г. в професионалния тенис е изкарал $28 млн., като $ 2,9 млн. през 2024 г.

Проблеми

Лъвският пай от печалбите на Яник идва от триумфа му на US Open, вървящ с чек за $3,6 млн. Освен това Синер се пребори за още 6 титли, включително от Australian Open и три от Мастърс - в Маями (6:3, 6:1 над Григор на финала), Синсинати и Шанхай. Черешката на тортата бе изкачването му до №1 в света на 10 юни, като стана първият представител на страната си, оглавил ранглистата. В Шанхай, където спря Новак Джокович към стотната му титла, Яник си осигури и първото място в края на сезона.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jannik Sinner (@janniksin)

И всичко това, при положение че преди турнира в Ню Йорк стана ясно, че през пролетта шампионът е бил разследван за две положителни проби за анаболния стероид клостебол, но оправдан, защото допингът попаднал в организма му заради небрежност на неговия физиотерапевт. Въпросният Джакомо Налди беше освободен от екипа на Синер, а вчера обяви, че скоро ще разкаже своята версия, след като приключи новото разследване от Световната антидопингова агенция (WADA). „Надявам се да мога да обясня цялата картина на хората, защото по начина, по който се представя случаят, излиза, че вината е само моя”, заяви Налди, който според адвокатите на Синер е третирал рана на пръста с лекарство, съдържащо забранения клостебол, а после е масажирал краката на клиента си и така минимална част от веществото е попаднало в организма му.

Лятото на Яник бе съпътствано и от други проблеми. Заради травма в бедрото той не излезе на 1/8-финала си в Мадрид и отказа родния Мастърс в Рим, а по-късно не игра и на Олимпийските игри в Париж заради възпаление на сливиците.

Магнит

Заради своята доминация от август 2023-та насам, когато младият южнотиролец вдигна първата си Мастърс купа (в Торонто), той се превърна в истински магнит за рекламодателите. По $15 млн. годишно Яник получава от „Найки“, с които подписа 10-годишен контракт за $158 млн., за да носи екипите и маратонките им. Другите му договори са с „Хед“, „Гучи“, „Ролекс“, „Пармиджано Реджано“, „Алфа Ромео“, „Лаваца“, „Техноджим“, “Ла Рош-Позе“, „Де Чеко“ „Фастуеб“ и банковата група „Интеза Санпаоло“. На „Уимбълдън“ Синер беше обявен от медиите на Острова за модна икона, след като се появи на корта с елегантна чанта на „Гучи“ вместо със спортен сак.

Банковата сметка на Синер тепърва ще се увеличава, тъй като предстоят Мастърсът в Париж и Финалите на ATP, а от утре той се включва в новия демонстративен турнир Six Kings Slam в Саудитска Арабия. Там шестимата участници прибират по $1,5 млн. само за участие, а победителят ще вземе фантастичен чек за $6 млн. За да стигне до него, Синер отново ще трябва да бъде по-добър от Джокович, Карлос Алкарас, Холгер Руне, Даниил Медведев и Рафаел Надал, за когото това ще е последна изява преди сбогуването му на Купа „Дейвис“ в края на ноември. Тв правата върху надпреварата държи платформата Dazn.

Усмивка

Ала въпреки че тенис системата стои сега зад него, а успехите се нижат (65 победи срещу само 6 загуби през 2024-та), Синер призна в Шанхай, че общественото мнение му тежи. „Годината беше много трудна за мен заради обстоятелствата, в които се намирам. Имаше много периоди от сезона, в които загубих усмивката си. Опитвам се да остана спокоен, да си напомням, че не съм направил нищо лошо и да излъчвам позитивна енергия, но не е никак лесно да се играе по този начин. Най-важното е да контролираш това, което зависи от теб – тялото и ума си, и да посрещаш хладнокръвно всичко останало“, заяви Синер.

„Вероятно хората мислят, че щом печеля турнири, значи всичко е наред и случващото се не ми влияе, но това не е вярно. Намирам се в странна и некомфортна ситуация. Иска ми се да можех да играя по-освободено и да се наслаждавам повече на играта. В същото време нямам друг избор, освен да приема случващото се и да се старая да не мисля за странични неща, когато съм на корта. Както многократно съм казвал, успехите няма да ме променят. Знам кои са хората, на които мога да вярвам и съм щастлив да ги имам до себе си“, увери лидерът, който в турбулентните последни месеци разчиташе на подкрепата на руската си колежка Анна Калинская, сменила в сърцето на Синер дългогодишната му приятелка Мария Брачини.

„Сезонът за мен не е приключил. Има още цели, които ще преследвам. Вече съм много по-добре подготвен физически и съм способен да играя с високо темпо по-дълго време. Осъществих сериозен прогрес и от психологическа гледна точка, учейки се да се справям с най-различни трудни ситуации. Старая се да добавям нови оръжия към арсенала си и да запазвам увереност дори след загубите. Съзрях много и мисля, че това ще продължи да ми помага и догодина“.

 

Адриано Паната: Яник ще спечели повече от Алкарас

Легендарният Адриано Паната, който с титлата си от „Ролан Гарос'76“ бе най-успешният италиански тенисист преди Синер, защити сънародника си по въпроса с допинга. Попитан какво трябва да прави Яник, докато е разследван от WADA, 74-годишният Паната отговори: „Да побеждава, както направи с Джокович. Защото колкото повече той печели, колкото повече продължава да се държи безупречно, толкова по-голяма ще бъде несправедливостта, ако го накажат“.

„Синер пише новата история на тениса, по-различна от тази с трима огромни главни герои, спечелили 66 турнира от Големия шлем – добави Паната. - Ако продължи да печели, това ще е неговата история. Е, може да я сподели с Алкарас, но кой е по-силният от двамата? Яник е с 2 години по-голям и вече е придобил зрялостта, която Карлос още търси. Въпреки че загуби от Карлос на финала в Пекин, вярвам, че в бъдеще Синер ще спечели повече от Алкарас. Защото той има по-завършен, по-солиден тенис. А солидността в тениса винаги се е отплащала“.

Самият Джокович също свали шапка на Синер: „Яник е много балансиран тенисист, умее всички удари. Сервисът му се подобри значително през последната година. Играе много агресивно от основната линия и използва всяка удобна топка, за да вземе инициативата. Форхендът и бекхендът му са доста солидни, не прави много грешки и не ти оставя време за реакция. Аз правех същото през по-голямата част от кариерата си – играех на високо темпо и задушавах опонентите. Постоянството, което демонстрира Синер тази година, е наистина впечатляващо“.