0

С лед като купоняса със сръбската суперзвезда Новак Джокович и лайф изпълнението на фолкматроната Камелия на знаменитото й парче „Луда по тебе”, най-добрият ни тенисист Григор Димитров изигра луд мач на „Лейвър Къп” в Берлин.

10-ият в ранглистата 33-годишен хасковлия донесе преднина с 2:1 на отбора на Европа, воден от великия Бьон Борг, срещу тима на света на също толкова великия Джон Макенроу, прекършвайки с 2:0 чилиеца Алехандро Табило (№22) след два тайбрека 7:6 (4), 7:6 (2) за 2 часа и 17 минути. Гришо трябваше да прави обрат от 1:5, 15:40 във втория сет, изоставайки с два пробива и два сетбола срещу себе си, като в крайна сметка спечели пет поредни гейма и триумфира в последвалия тайбрек. Впрочем мачът му с Табило бе римейк на сблъсъка им от турнира в Маями през март, когато нашият отново би инфарктно.

За последно първата ни ракета участва на "Лейвър Къп" през 2018 година в Чикаго, когато игра сингъл срещу Франсис Тиафо (САЩ) и двойки с Давид Гофен (Фр), помагайки на отбора на Европа да спечели трофея срещу тима на света.

В настоящия турнир Гришо зае мястото на легендарния испанец Рафаел Надал, който се отказа, а днешната му победа носи на Стария континент 1 точка.

По регламента на надпреварата успех в мач от първия ден се котира с 1 пункт, от втория – с 2, а от последния трети – с 3. Краен победител е първият отбор, достигнал до 13 точки.